nieuws

China pakt problemen in voedingsindustrie aan

Voedselveiligheid & Kwaliteit

China pakt problemen in voedingsindustrie aan

Veertig Chinese brancheorganisaties in de voedingsindustrie hebben een groot samenwerkingsverband getekend om problemen in de sector zoals voedselfraude en illegale reclame aan te pakken. Dit is bevestigd door de Chinese staats Administratie voor marktregulering (SAMR) aanFoodnavigator Azië.

In totaal hebben de brancheverenigingen toegezegd aan tien actieplannen mee te werken om zo de problemen op te lossen.

Actieplannen

Onder deze actieplannen vallen onder meer problemen als het controleren van producenten en leveranciers van voedings- en gezondheidssupplementen op fraude.  Daarnaast  gaat de Chinese voedingsbranche aan de slag met dee contante opsporing van illegale reclame, zorgen onder de  bevolking over de veiligheid producten en het informeren van consumenten.

Chinese voedingsindustrie

Grote partijen als de China National Food Industry Association, China Sugar Association, China Alcoholic Drinks Association en de China Food Additives and Ingredients Association hebben eerder deze maand toegezegd mee te werken met de plannen.

Voedselfraude

De SAMR zei hierover: “Dat deze grote partijen meedoen is belangrijk voor het versterken van het consumentenvertrouwen in de voedingsindustrie. Dat zij samen deze toezegging doen, is een nieuw begin voor de gehele voedingsindustrie in China om voedselfraude en illegale praktijken tegen te gaan. Het is wel belangrijk dat de uitvoering van de toezegging goed gaat.”

Inzetten zelfregulatie

Huang Xin, directeur van  zuivelgigant  Mengnui Dairy Group, geeft aan dat zij zich meer zullen inzetten voor zelfregulatie om een veilige productie van producten te waarborgen en zich zullen aanpassen aan de meest recente  wet- en regelgeving rondom reclame.

“Hiermee willen wij ons vermogen om verkeerd uitgevoerde reclame tegen te gaan,” aldus Xin.

Etikettering en illegale reclame

In China zijn er tussen juli vorig jaar en juni dit jaar ongeveer 29 duizend zaken voedselfraude en illegale reclame behandeld door de SAMR. Hierbij lag de focus op producenten zonder vergunningen, onjuiste labeling van producten, oplichters op het internet en illegale reclame. Hierbij werden meer dan achtduizend mensen opgepakt.

Koffie met medicijnen

Een voorbeeld is een zaak in Guangzhou waarbij in meer dan tienduizend dozen koffie de medicijnen Tadalafil (tegen erectiestoornissen) en Sibutramine (een eetlustremmer) werden aangetroffen. Hierbij werd ook nog illegaal gebruikgemaakt van verkeerde merknamen.

Reageer op dit artikel