nieuws

Greenyard: ‘We zetten alle mogelijke stappen om de listeriabesmetting op te lossen’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Greenyard: ‘We zetten alle mogelijke stappen om de listeriabesmetting op te lossen’

Greenyard lijdt naar schatting €30 miljoen schade door recalls van producten die diepvriesgroenten bevatten van het Belgische bedrijf die mogelijk besmet zijn met listeria monocytogenes.

Dit maakte het bedrijf bekend in een persverklaring.

Op 4 juli maakte het bedrijf bekend diepvriesgroenten uit zijn Hongaarse fabriek geproduceerd tussen augustus 2016 en 20 juni 2018 terug te roepen vanwege een mogelijke besmetting met listeria. De recalls zijn nog altijd bezig. In de tussentijd blijft de Hongaarse fabriek gesloten. Het bedrijf voert hier een “grondige analyse” uit om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. “We geloven dat we goede vooruitgang boeken bij het vinden van de oorzaak en wachten op verdere testresultaten. We zetten alle mogelijke stappen om de listeriabesmetting op te lossen.”

Lees ook: NVWA: grootschalige recalls in aantocht vanwege listeria in Hongaarse diepvriesgroenten

Alternatieve bevoorrading

Samen met zijn klanten zoekt Greenyard naar “alternatieve bevoorrading zodat zij zo weinig mogelijk hinder ondervinden.”

Wat die alternatieve bevoorrading precies inhoudt, vertelt het bedrijf niet. Wel zegt de fabrikant voortdurend “constructieve gesprekken” te voeren met belanghebbenden inclusief klanten, banken, toeleveranciers en telers om hen te informeren over de stand van zaken.

Greenyard zegt nog geen zicht te hebben op potentiële vorderingen voor lichamelijke schade of productschade. De onderneming is verzekerd voor algemene- en productaansprakelijkheid bij een internationale verzekeraar.

Het bedrijf zegt alle mogelijke maatregelen te nemen om directe- en indirecte schade door de recalls te beperken.

Veiligheidswaarschuwingen

De recalls hebben in Nederland geleid tot twee veiligheidswaarschuwingen, meldt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Traceringsonderzoeken bij bedrijven die producten ontvingen van Greenyard lopen nog. Tot die tijd kan de voedselautoriteit nog niets zeggen over de hoeveelheid (verwachte) terugroepacties.
“We zitten er bij de bedrijven bovenop. Maar voordat alle traceringsonderzoeken zijn afgerond kunnen we geen verdere mededelingen doen”, aldus een NVWA-woordvoerder.

Lees ook: het weekende in met vier recalls

Reageer op dit artikel