nieuws

VVD-Kamerlid Helma Lodders: ‘Er moet met prioriteit groot onderzoek naar NVWA komen’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

VVD-Kamerlid Helma Lodders: ‘Er moet met prioriteit groot onderzoek naar NVWA komen’

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) overschrijdt de kosten van een ict-project met bijna €60 miljoen. Het project dat begroot was op zo’n €36 miljoen komt nu uit op zo’n €95 miljoen, staat in een Kamerbrief. Minister Carola Schouten van Landbouw stuurt het Bureau ICT-toetsing naar het hoofdkantoor in Utrecht voor onderzoek, meldt de Telegraaf. Kamerleden maken zich zorgen en eisen maatregelen.

De budgetoverschrijding zou te wijten zijn aan een vertraging bij de uitrol van het ict-systeem van bijna twee jaar. In een reactie zegt de NVWA de miljoenentegenvaller in eigen huis op te willen lossen. Minister Schouten noemt in een Kamerbrief de overschrijding “fors.” De bewindsvrouw bekijkt samen met de NVWA hoe de kosten omlaag kunnen. Ook komt er een onderzoek naar kosteneffectiviteit en efficiëntie bij de Telegraaf.

Capaciteit NVWA

De NVWA krijgt dit jaar €25 miljoen extra van het kabinet om de capaciteit op orde te brengen. Maar na de forse kostenoverschrijding van het ict-budget is het nog maar de vraag of dit bedrag toereikend is.

Verhuizing NVWA

Bovenop de forse budgetoverschrijding van bijna €60 miljoen zou ook nog eens een tegenvaller van €22 miljoen komen. Hier op wil de voedselautoriteit niet reageren. Maar volgens Haagse bronnen die de Telegraaf aanhaalt zijn deze kosten voor een groot deel te wijten aan de “Luxe arbeidsvoorwaarden” die overeen zijn gekomen na de verhuizing van de NVWA Utrecht.

NVWA-tarieven

“Ict en overheid is geen gelukkige combinatie. De gevolgen mogen niet op het bordje van de ondernemers komen door het verder verhogen van de NVWA-tarieven. In het belang van onze samenleving mag het ook geen gevolgen hebben voor de inzet van onze voedselveiligheid”, zegt Kamerlid Geurts tegen De Telegraaf.

Inspecties

Wat de gevolgen zijn voor inspecties en voor de voedselveiligheid, blijft onduidelijk. Een NVWA-woordvoerder reageert tegen de Telegraaf: “Wat een rare vraag.” Maar het blijkt dat de grootste krant van Nederland een andere reactie van de NVWA niet had meegenomen. “Door een goed ict-systeem kan je ook een beter systeem creëren om de voedselveiligheid te borgen”, zegt woordvoerder Rob Hageman tegen VMT. De zegsman meldt dat de voedselautoriteit verder het debat afwacht dat vandaag in de Kamer plaatsvindt over de kostenoverschrijding van het ict-project.

Onderzoek werkwijze NVWA

VVD-Kamerlid Helma Lodders noemt de miljoenenoverschrijding van het ict-budget “zorgelijk.” De opgelopen kosten van het ict-project zijn tot 2021, de vraag is wat er daarna gaat komen, aldus de politica. “Er moet met prioriteit een groot onderzoek komen naar de werkwijze van de NVWA. Er is daar geen enkele prikkel om de kosten laag te houden, want alles wordt doorberekend aan bedrijven.”

Reageer op dit artikel