nieuws

‘FSSC 22000 groeit ten koste van BRC en IFS’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

‘FSSC 22000 groeit ten koste van BRC en IFS’

De belangstelling van de industrie lijkt op te schuiven naar ISO 22000 en FSSC 22000, ten koste van de BRC en IFS. Grote concerns als Coca Cola, Cargill en Unilever bundelen de voedselveiligheidsrisico’s met die op andere aandachtsgebieden als MVO en milieu via een zogeheten integrated risk based management systeem. Onzeker is of FSSC 22000 zich blijft focussen op alleen voedselveiligheid. Binnenkort laten de eerste retailers zich ook certificeren.

Dit alles werd duidelijk tijdens de Netwerkbijeenkomst voor adviseurs die DNV GL eind vorige week in Barendrecht voor circa 40 belangstellenden organiseerde.

Verdeling certificaten wereld en Benelux

Wereldwijd zijn de activiteiten van DNV GL gelijk verdeeld over de retail certificaten en de 22000 series. FSSC 22000 is bij hun klanten met 32% veruit het meest populair, terwijl ISO 22000 circa 17% en HACCP 1% inneemt. De retailstandaarden vormen de andere 50%, waarbij BRC met 27% het grootste schema is, terwijl 23% een IFS certificaat betreft. Het betreft hier alle typen certificaten, dus fabrikanten, maar ook verpakken, transport en opslag, handel en zelfs cateraars.

In de Benelux zijn de verhoudingen geheel anders. Daar is bij DNV GL met 31% IFS koploper op de voet gevolgd door BRC (30%), dan FSSC 22000 (22%), ISO 22000 (14%) en HACCP (3%). Annelies van Oosterom, senior sales officer bij DNV GL heeft zelf wel de  indruk dat klanten vaker naar FSSC 22000 certificering vragen.

IFS maakt het zichzelf lastig

Volgens Gwen van Wel, senior sales officer bij DNV GL, maakt IFS het zichzelf lastig door zware eisen te stellen aan auditoren. Daardoor is er een tekort aan gekwalificeerde IFS-auditoren en overstijgt de vraag naar IFS certificaten het aanbod van auditoren. volgens DNV-GL zorgt dit bij alle certificerende instellingen voor langere wachttijden als het gaat om IFS-audits.

IFS auditoren moeten minimaal 5 jaar werkervaring hebben in een branche, daar een “stevige kwaliteitsfunctie” hebben gehad, advieswerk bijvoorbeeld telt daarbij niet mee, en moeten een zwaar examen afleggen, eerst schriftelijk en vervolgens ook nog mondeling. Zakt men dan kan de (aspirant) auditor pas twee jaar later een nieuwe poging wagen.

De vraag is of deze zware eisen zich vertalen in de kwaliteit van de audits. Van Wel denkt zelf op basis van ervaringen in de eigen organisatie van wel, al ontbreken harde cijfers. Ondanks (of dankzij) zware opleidingseisen van auditors en onvoldoende capaciteit staat IFS bij DNV GL in de Benelux op kop.

Amerika’s wars van retailstandaarden

De populariteit van de retailstandaarden in de Benelux, maar feitelijk grote delen van Europa, staan in schril contrast met hun populariteit elders in de wereld. “In de Verenigde Staten zijn BRC en IFS nauwelijks bekend, terwijl ISO daar nooit erg populair is geworden”, aldus Market Development manager Cor Groenveld van FSSC 22000.

Groenveld illustreerde dit met de volgende cijfers: in 2016 werden in Noord-Amerika 278 ISO 22000 certificaten afgegeven, in Europa 11083 en in Azië en Pacific zelfs 15505. “Voor de Amerikanen is FSSC 22000 een goede optie, net als het populaire, uit de Australië komende SQF 1000 en SQF 2000.

Met name Aziaten omarmen FSSC 22000 (en ISO 22000). 31% van de inmiddels 18000 certificaten worden uitgereikt aan in Azië gevestigde bedrijven, Europa 32% en groeit in Noord-Amerika (15%) en nog sterker in Zuid-Amerika (5%).

FSSC 22000 alleen voedselveiligheid?

Groenveld vestigde de aandacht op de visie van FSSC 22000. Die luidt: ‘The growing world population needs affordable, safe and good products produced in a socially en environmentally responsible way.’

“Misschien spreekt dit ook wel ambitie uit voor de toekomst”, opperde Groenveld. “Op dit moment beperkten wij ons tot voedselveiligheid. De vraag is of dit zo blijft. Het bestuur van FSSC en eigenaar Stichting Certificatie Voedselveiligheid zijn ook aan het kijken of zij de voedselketen naast voedselveiligheid nog met aanvullende zaken kunnen helpen.” Om gelijk weer het duveltje terug in het doosje te stoppen door te vervolgen met: “Dat is momenteel niet aan de orde en er zijn ook geen concrete plannen voor.”

Retailers laten zich ook certificeren

Nog vrij nieuw bij FSSC 22000, en nog niet GFSI erkend is PAS 221, een norm waartegen retailers zich kunnen laten certificeren. “Retailers hebben zelf meegewerkt aan het opstellen van deze norm, denk aan Metro en Delhaize.Ik denk dat de eerste er aan zitten te komen”, onthulde Groenveld. “Wij zijn daar ook heel actief mee bezig om dergelijke organisaties over te halen mee te doen.” Hetzelfde geldt voor een de nieuwe ISO/TS 22002-2 norm voor cateraars waar bijvoorbeeld McDonald’s aan heeft meegewerkt. “Het is erg interessant om te zien om retail en cateraars ook mee doen zich te laten certificeren tegen GFSI goedgekeurde standaard.”

Once certified accepted everywhere

Het uitgangspunt dat een GFSI erkend certificaat door iedereen wordt geaccepteerd, is 18 jaar na de oprichting van de GFSI nog steeds ver te zoeken. “Ik dacht destijds, nu gaat het gebeuren, eindelijk, maar helaas, al zijn we toch wel verder gekomen. In Nederland accepteert Ahold alle certificaten, in de Verenigde Staten is dat bijvoorbeeld Wal-Mart en in Japan AEON. Ook sluiten er zich nog steeds nieuwe, hele grote organisaties aan bij GFSI die daarmee aangeven het gedachtengoed zelf ook te omarmen en op termijn te implementeren. Dus het verbetert, maar we zijn er zeker nog niet.”

 

Foto's

Reageer op dit artikel