nieuws

‘Nooit eerder Listeria in onze palingfilet’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

‘Nooit eerder Listeria in onze palingfilet’

Dit weekend haalde Nettorama palingfilet van Vishandel Klooster uit Enkhuizen terug vanwege een Listeria besmetting, geconstateerd door de NVWA. Een grote verrassing voor de vishandel, aldus commercieel directeur Jac Tijsen tegenover VMT.

Het gaat om de palingfilet 50 gram (blanco verpakking) met houdbaarheidsdatum 01-06-2018 en code 1814402 die terug is geroepen. Tijsen licht aan VMT toe dat het gaat om een batchgrootte van 400 verpakkingen (een hoeveelheid van 20 kilo) die in meerdere Nettrorama-winkels terecht zijn gekomen.

Verrassing

De NVWA constateerde de aanwezigheid van Listeria in de palingfilet na een steekproef monstername. Dat resultaat was voor Vishandel Klooster een grote verrassing, vertelt Tijsen. “We doen met grote regelmaat eigen monsternames op onze producten en hebben nooit eerder Listeria aangetroffen. Daarom vinden we het des te opvallender dat de NVWA nu wel iets vindt.”

Visverwerking bij Vishandel Klooster

Vishandel Klooster noemt zichzelf specialist in het roken, fileren en verwerken van paling, makreel, zalm, haring en forel. Het familiebedrijf zegt op haar website al vijf generaties lang te werken aan een ‘eerlijk visproduct’: “Al sinds 1922 roken wij onder andere paling, haring en makreel nog steeds op dezelfde wijze als ruim 90 jaar geleden: uitsluitend op open vuur. De vis wordt zonder toevoegingen, behalve zout, gerookt met ‘mot’, een mengsel van beuken- en vurenhoutkrullen.”

Oorzaak en gevolgen

Hoe er uiteindelijk Listeria in het product is gekomen, is nog niet bekend. “Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Later kan het kwaliteitsteam daar hopelijk meer over zeggen.” Ook de gevolgen en de kosten van de terughaalactie worden nog in kaart gebracht, zegt Tijsen.

Melden

De recall wordt door NVWA op de website gemeld. Zowel de sites van Nettorama als van Vishandel Klooster maken geen melding van de terughaalactie.

Achtergronden Listeria in VMT:

Hoe voorkom je Listeria in de productie (bron: KTBA)

Handleiding beheersing Listeria monocytogenes in de voedingsmiddelenindustrie (bron: Gerrit Straatsma, Group QA manager bij Zwanenberg Food Group)

Steeds meer recalls door Listeria-bacterie (bron: Nieuwsbrief Voedselveiligheid)

Listeria houdt van gemaksvoedsel (bron: VMT)

Listeria in zalm bij Van Wijnen in 2016 (bron: VMT)

Reageer op dit artikel