nieuws

Vleessector: ‘Te veel discussie in Kamer over NVWA’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Vleessector: ‘Te veel discussie in Kamer over NVWA’

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ligt bij incidenten of schandalen al snel onder vuur van politiek en samenleving. Vaak zijn de beschuldigingen aan het adres van de voedselautoriteit te snel en naar later blijkt onterecht, stelt voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in gesprek met VMT.

Goebbels moet het toch even kwijt: het stoort hem zeer dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) regelmatig onderdeel is van het politieke debat. Bij ieder incident wijzen politici veel te snel naar de NVWA. Deze discussies kunnen het internationale vertrouwen in de NVWA ondermijnen. En 70% van het in Nederland verwerkte vlees vindt nou eenmaal zijn weg naar het buitenland. Een sterke reputatie van de NVWA is een belangrijke factor voor de reputatie van de vleessector in binnen- en buitenland , stelt Goebbels

Voedselveiligheid

“Zonder deze betrouwbare autoriteit geen export. We hebben haar nodig. De Chinezen moeten vertrouwen hebben in onze voedselautoriteit.” De vleesvoorman die zelf ooit directeur was bij de toezichthouder vindt het vreemd dat de NVWA altijd maar ter verantwoording wordt geroepen.

“Als er iets gebeurt op straat, roept men toch ook niet direct maar weer de politiek-bestuurlijke leiding van de politie ter verantwoording? De NVWA heeft zo’n breed werkterrein dat er awel iets fout kan gaan. Bovendien staat duidelijk in de levensmiddelenwetgeving, dat bedrijven in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor hun voedselveiligheid en dat betekent dus dat de NVWA toezichthouder is en niet aan het roer moet staan bij de bedrijven. ”

Kosten NVWA

Toch loopt rond de NVWA niet alles tot Goebbels tevredenheid. Het bedrijfsleven draait bijvoorbeeld op voor bepaalde kosten die de NVWA maakt. In het buitenland komen de toezichtkosten grotendeels voor de rekening van de overheid. Dat zou de COV-voorzitter hier graag hetzelfde zien.

“De overheid moet de wettelijke toezichtkosten van de NVWA voor haar rekening nemen. Bij een controle van de politie hoef je toch ook niet het salaris van de agent te betalen. ” Verder de voedselautoriteit zich meer baseren op risico-gestuurd toezicht. “De NVWA mag de bedrijven best wat meer vertrouwen geven: de meerderheid wil het gewoon goed doen en doet dat dus. Bij meer risico gestuurd toezicht blijft er meer capaciteit over om de zwakkere broeders te monitoren. ”

Reageer op dit artikel