nieuws

Zitten er schadelijke microplastics in ons flessenwater?

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Zitten er schadelijke microplastics in ons flessenwater?

Orb Media, een non-profit journalisten organisatie uit Washington, beweert dat er microscopische stukken plastic in flessenwater zitten. Eerder stelde de organisatie hetzelfde voor kraanwater. Tot nu toe is nog onduidelijk wat de gevolgen hiervan zijn voor de gezondheid.

Het onderzoek naar het flessenwater werd uitgevoerd door The State University of New York in Fredonia. Meer dan 250 flessen van 11 verschillende merken werden onderzocht. In het water werd polypropyleen, nylon en polyethyleentereftalaat (PET) gevonden.

10 microplastics per liter

Maar liefst 93% van al het onderzochte flessenwater bevatte microplastics. Gemiddeld bevatte één liter flessenwater 10.4 stukjes plastic van 0,1 millimeter groot. Er werden ook nog kleinere deeltjes gevonden, waarvan de onderzoekers vermoeden dat het microplastics zijn. Het gemiddelde van deze kleinere deeltjes is 314.6 stukjes plastic per liter flessenwater.

Tussen de 250 flessen zaten flessen die geen plastic bevatten, maar er waren ook uitschieters van 10.000 plastic stukjes per liter. Ook tussen flessen van eenzelfde merk kwamen grote verschillen voor. Er is geen peer review voor het onderzoek uitgevoerd.

Gezondheidsrisico’s

Orb Media stelt dat het mogelijk is dat door plastic stukjes in eten en drinken een reactie kan optreden in het menselijk lichaam. Negentig procent van de microplastics verlaten het lichaam zonder het lichaam te beïnvloeden. De andere tien procent kunnen worden opgenomen in de lymfeklieren of zich vastzetten in de darmwand. Er is echter nog maar weinig onderzoek hiernaar gedaan, waardoor onderzoekers geen duidelijke antwoorden kunnen geven over de gezondheidsrisico’s van microplastics. 

Reactie flessenindustrie

De Amerikaanse producenten van flessenwater geven aan dat de consument erop kan vertrouwen dat flessenwater veilig is. Ze noemen de uitkomsten ‘zwak’ en wijzen erop dat de conclusies komen van een studie zonder peer review. Ook is er volgens hen geen wetenschappelijke consensus over de gebruikte methodologie. Zij wijzen er verder op dat  microplastics  ook in grond, lucht en water aanwezig zijn.      

Reageer op dit artikel