nieuws

Pluimveesector: ‘Test al het Braziliaanse vlees in laboratorium’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Pluimveesector: ‘Test al het Braziliaanse vlees in laboratorium’

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert Braziliaans vlees op aanwijzing van de Europese Commissie al een jaar lang extra streng. Dit gebeurt nadat vorig jaar maart een aantal Braziliaanse bedrijven grootscheeps fraudeerde met vlees. Maar volgens de pluimveeverwerkende industrie vertegenwoordigt in Nepluvi gaan deze maatregelen lang niet ver genoeg. “Onze sector krijgt hierdoor een slechte naam.”

Als waar ook ter wereld de pluimvee- of vleessector in opspraak raakt dan betekent dat altijd een deuk in ons imago, vertelt Nepluvi-voorzitter Gertjan Oplaat. “De mensen herinneren bij zo’n schandaal als in Brazilië alleen dat er iets mis is met kippenvlees, de naam Brazilië zijn ze zo weer vergeten.”

100% monstername

De NVWA controleert 20% van het geïmporteerde Braziliaanse vlees in het laboratorium. De rest zijn organoleptische controles: datgene wat met de zintuigen zoals reuk en zicht valt waar te nemen. Volgens Nepluvi gaan de controles niet ver genoeg: 100% van het Braziliaanse pluimveevlees dient in het laboratorium te worden getest. “In Nederlandse slachterijen is permanent toezicht op slachterijen dat gebeurt niet in landen buiten de Europese Unie.” De NVWA reageert dat ze Braziliaans vlees al veel strenger controleert dan een jaar geleden. En dat is nodig. “Als je kijkt naar wat we tegenhouden, dan is er iets mis. Maar we controleren ook niet voor niets. We controleren meer dus halen we er ook meer uit”, zegt woordvoerster Paula de Jonge.

NVWA

De Jonge: “Uit onze eigen eerdere controles is gebleken dat ingevroren pluimveevlees uit Brazilië in de regel wordt verwerkt tot vleesproducten waarbij microbiologische gevaren zoals Salmonella worden geëlimineerd.” De NVWA kan niet zeggen of op termijn 100% van het de Braziliaanse vleesimport in het lab wordt getest op onder andere salmonella. Daar gaat de Nederlandse overheid over. En die lijkt alles bij het oude te willen houden. De verscherpte controles zoals ze nu plaatsvinden gaan gewoon door. Daarmee volgt Nederland de lijn van de Europese commissie: de importregels voor Braziliaans rund- en kippenvlees zijn aangescherpt tot 100% fysieke controle.

Audits en blokkeren bedrijven

“Met deze en andere maatregelen zoals extra controles, het blokkeren van bedrijven en het weigeren van besmette partijen aan de buitengrenzen en extra EU audits in Braziliëmeent de EU dat de controles op de voedselveiligheid van importen uit Brazilië op orde is. We blijven hiermee doorgaan, totdat de situatie zich verbetert”, zegt woordvoerder Toon van Wijk van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Verder is er intensief contact met de Braziliaanse autoriteiten. “Zij hebben de erkenningen van een aantal bedrijven ingetrokken. Die mogen dus niet naar de Europese Unie exporteren.”

Oplaat spoort de Tweede Kamer aan om dit “ongelijke speelveld” recht te trekken.

Reageer op dit artikel