nieuws

Belgische minister hekelt voedselautoriteit bij aanpak vleesfraude (video)

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Belgische minister hekelt voedselautoriteit bij aanpak vleesfraude (video)

De Belgische regering kondigt aan extra controles te gaan uitvoeren bij vleesbedrijven. Zo liet de minister van Landbouw Denis Ducarme weten in het parlement.

Het gaat om één extra aangekondigde controle per trimiester op elk onderdeel van de vleesverwerking, meldt de omroep VRT.

Onaangekondigde audits

De Belgische landbouwminister Denis Ducarme meldt dat er bij de 106 slachthuizen, 476 verssnijderijen en 478 koelinstallaties ieder trimester één onaangekondigde audit dient te komen.

Ducarme was in het Belgische parlement om uitleg te geven over het rapport van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Bekijk hier de video

Gesjoemel etiketten

Dat rapport kwam er naar aanleiding van gesjoemel met etiketten en slachtafval bij vleesbedrijf Veviba in Bastenaken. Het bedrijf leverde tot nu toe ook vlees aan 35 Nederlandse bedrijven.

Volgens de minister had het voedselagentschap meer kunnen doen na ontdekking van de voedselfraude. Waarom werden de onregelmatigheden niet ontdekt toen de uitvoercertificaten werden afgeleverd?, vroeg de bewindsman zich af.

FAVV

Topman Herman Diricks van de FAVV ziet de door de regering opgelegde audits als een mogelijkheid “om de werking van het FAVV” te verbeteren. Hij geeft in Het Laatste Nieuws aan achter de versterking van de controles “mits de nodige middelen volgen.”

Volksgezondheid

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block geeft aan dat ondanks de voedselfraude door Veviba de volksgezondheid geen gevaar liep. Bij tests op diepgevroren vlees bleek alles volgens de regels te zijn.

Reageer op dit artikel