nieuws

Radicale ketentransparantie centraal op Food Future Event 2018

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Radicale ketentransparantie centraal op Food Future Event 2018

Het thema van het jaarlijkse VMT Food Future Event op donderdag 5 april is bekend: ‘Radicale ketentransparantie, kan dat?’ Directieleden vanuit Nestlé, EOSTA en HAK zullen hun visie hierop toelichten. In de verdiepende middagsessies aandacht voor blockchain, suikerverlaging, transparante communicatiestrategie, startups in food, datakwaliteit en eigenaarschap, plantaardige eiwitten en etikettering.

2018 moet het jaar worden van ‘radicale transparantie’, zegt onderzoeksbureau Mintel in het laatste European Consumer Trends Report. Dat geldt zeker voor de voedingsmiddelenindustrie die moet werken in een omgeving waar feiten en wetenschappelijke inzichten er soms niet meer toe lijken te doen. Is totale openheid over productieprocessen, ingrediënten en toeleveranciers mogelijk en noodzakelijk om het vertrouwen van consumenten, NGO’s én de ketenpartners te herstellen? Wat is de juiste aanpak? Die vraag staat centraal op VMT’s Food Future Event op donderdag 5 april in congrescentrum 1931 in Den Bosch.

Transparantie en integriteit

Ketentransparantie en integriteit in food kent steeds meer verschijningsvormen. Van ‘glazen fabrieken’ en open keukens tot een ‘cow cam’ van Waitrose die 24 uur per dag het wel en wee van het melkvee op internet uitzendt. Van realtime informatievoorziening tijdens voedselcrises tot producenten die hun complete productieproces laten zien in videreportages. Startups die hun ketenpartners van A tot Z betrekken bij het productontwikkeling. En bedrijven die sensoren, blockchainprotocollen en ‘smart contracts’ inzetten om de totale geschiedenis van een foodproduct vast te leggen.

Kwetsbaar?

Maar wat zijn de dilemma’s? Kan ik –ook als productontwikkelaar of kwaliteitsmedewerker- transparant zijn? Is dat niet vooral de taak van het management en marketing? Maak ik me niet kwetsbaar met transparantie?

Jaarprijs Goede Voeding

Op het Food Future Event wordt ook de Jaarprijs Goede Voeding 2018 uitgereikt aan een voedingsmiddelenbedrijf dat aantoonbaar bijdraagt aan een gezonder voedingspatroon. Bedrijven kunnen zich overigens nog tot 5 februari inschrijven voor de jaarprijs.

Kom naar het Food Future Event op donderdag 5 april en laat u bijpraten over deze belangrijke ontwikkelingen.

Bekijk het ochtendprogramma en de onderwerpen van de middagsessies hier.

Meld u hier aan voor het Food Future Event op 5 april 2018.

Reageer op dit artikel