nieuws

Ook Holland & Berrett haalt abrikozenpitten terug

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Ook Holland & Berrett haalt abrikozenpitten terug

Holland & Berrett, voorheen de Tuinen, haalde gisteren zakjes met bittere abrikozenpitten van het merk Superfoodz uit hun winkels. Minister Bruno Bruins roemde het bedrijf en NVWA gisteren in het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer voor adequaat ingrijpen. Maar het bedrijf geeft geen zicht op ernst en omvang van de recall en genomen voorzorgsmaatregelen.

Reden voor de recall was dat in een onderzocht monster een zeer hoge waarde waterstofcyanide werd aangetroffen dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. De winkelketen verzoekt klanten de pitten niet meer te eten, maar terug te brengen.

December vorig jaar riepen de Erica natuurvoedingswinkels ook al bittere abrikozenpitten terug nadat iemand acute, heftige klachten had gekregen na het eten van deze pitten. De 74 jarige man had de waarschuwing op de verpakking om maximaal vijf pitten per keer te eten niet gezien. Omdat de pitten naast andere nootjes in het winkelschap lagen, dacht hij lekker te kunnen snacken.

Ten onrechte gezond

Abrikozenpitten hebben de naam gezond te zijn, maar zijn dat vanwege de hoge gehalten cyanogene glycosiden niet. Deze plantaardige gifstoffen worden in het lichaam omgezet in cyanide of te wel blauwzuur. Het Voedingscentrum raadt consumptie dan ook af, althans van de bittere variant. De gangbare abrikozenpitten als ook hele vruchten kunnen gerust worden gegeten.

Verkoopverbod

Gezien grote gevaar van deze pitten zou Minister Bruno Bruins (VWS) zelfs een verkoopverbod van bittere abrikozenpitten overwegen. De bewindsman roemde gisteren in het overleg met de Tweede Kamer over de NVWA het adequate optreden van het bedrijf en de NVWA bij het terugroepen van het gevaarlijke product.

Richting de pers ontstaat een ander beeld. Het bedrijf heeft geen aparte lijn voor vragen opengesteld, niet voor consumenten, maar ook de pers wordt via de klantenservice te woord gestaan. VMT werd gisteren verzocht de vragen te mailen, maar heeft nog geen antwoordt ontvangen. Vanmorgen luidde de verklaring dat betreffende personen in Engeland zijn en dat zij VMT daarom ook nu niet te woord kunnen staan.

Vanmorgen stond er nog geen waarschuwing op de site van Holland & Berrett  dat het product is teruggeroepen. Pas als de consument via het zoekvenster op abrikozenpitten gaat zoeken, verschijnt de algemene waarschuwing die naar buiten is gebracht in beeld.

Abrikozen pitten berucht

Bittere abrikozenpitten komen met regelmaat in de publiciteit vanwege de giftige eigenschappen. EFSA berekende april 2016 dat de Acute Reference Dose 20 microgram per kilogram lichaamsgewicht bedraagt. Eind vorig jaar zou deze in de pitten van Erica ruim 200 keer zijn overschreden. EFSA adviseert om maximaal 3 kleinere of een halve grote pit op één eetmoment te consumeren. Op het zakje van Erica zou maximaal 5 stuks hebben gestaan. De vraag doet zich voor of winkeliers hun klanten bij het afrekenen niet nadrukkelijk op het gevaar van dit product zouden moeten wijzen. Overigens waarschuwt het Voedingscentrum op haar site dat ook perzikenpitten, pruimenpitten of avocadopitten voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. 

Reageer op dit artikel