nieuws

Leverancier IKEA snoep met muis bezit FSSC 22000-certificaat

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Leverancier IKEA snoep met muis bezit FSSC 22000-certificaat

Het Zweedse bedrijf Candinavia AB, leverancier van het GODIS PÅSKKYCKLING paasschuim waarin onlangs een dode muis is aangetroffen, beschikt over een door SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut afgegeven FSSC 22000 certificaat, een door GFSI erkend voedselveiligheidssysteem, laat IKEA in een uitgebreide reactie weten.

“Alle voedselleveranciers aan IKEA moeten beschikken over een GFSI erkend certificaat”, aldus een woordvoerder. “IKEA heeft doorgaans strengere vereisten vanwege de eigen IWAY normen (IKEA Way on Purchasing Products, Materials and Services). Dit wordt gecontroleerd door IKEA.”

“Het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van muizen bij deze leverancier niet strookt met de FSSC 22000 en IWAY eisen. Daarvoor wordt het bedrijf elk jaar respectievelijk elke twee jaar geaudit. Wij zijn dan ook met een nauwkeurig onderzoek gestart dat duidelijkheid moet geven hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat dit soort incidenten niet wederom plaatsvinden. IKEA verkoopt tot nader order geen producten van deze leverancier.

Ierse klant vond muis

Aanleiding voor de recall was de melding van een Ierse klant dat deze een dode muis had aangetroffen in de verpakking van het snoep. De vestiging in Dublin ontving deze op 16 februari. “Voor zover bekend is dit de enige melding”, aldus de woordvoerder.

IKEA heeft direct contact opgenomen met de leverancier en kondigde uit voorzorg een wereldwijde verkoopstop af. Onderzoek van IKEA en de leverancier leerde dat de muis tijdens de productie in de verpakking terecht is gekomen. “Aangezien verdere besmetting door muizen van het bewuste product niet valt uit te sluiten, heeft IKEA uit voorzorg besloten het product terug te roepen”, aldus de woordvoerder.

Omvang recall beperkt

GODIS PÅSKKYCKLING paasschuim is een seizoen product dat ter gelegenheid van Pasen wordt opgenomen in het assortiment. De verkoop is begin februari begonnen in IKEA markten met een paastraditie, waaronder Nederland. Het betreft dus een wereldwijde recall.

”Aangezien de verkoop pas begin februari is begonnen, zijn er wereldwijd enkele duizenden verpakkingen verkocht”, laat de woordvoerder weten. “In Nederland gaat het om enkele honderden verpakkingen.”

Ook verkoop van bananenschuim gestopt

IKEA betrekt van hetzelfde bedrijf ook het seizoen product VINTERSAGA schuim, maar deze worden buiten het seizoen, wat nu het geval is, niet verkocht. Ook ligt de productiedatum veel eerder. Of er ten tijde van de productie ook overlast van muizen was, “is niets bekend.”

Verder levert het bedrijf aan IKEA in de VS, Canada en Australië ook schuim met bananensmaak als schepsnoep. “Uit voorzorg zijn we tijdens het onderzoek gestopt met de verkoop van het bananenschuim in deze drie markten”, aldus de woordvoerder.

Ongediertebestrijding leverancier onduidelijk

De vraag of Candinavia AB zelf de ongediertebestrijding uitvoert of uitbesteedt aan een professionele partij beantwoordt de woordvoerder met daar geen verder mededelingen over te kunnen doen.

“De leverancier neemt deze zaak erg hoog op en is bezig met een uitvoerig intern onderzoek. Op basis van de uitkomsten zullen zij maatregelen nemen om te voorkomen dat dit soort incidenten wederom plaatsvinden.”

Foto's

Reageer op dit artikel