nieuws

EFSA waarschuwt: antimicrobiële resistentie groot gevaar

Voedselveiligheid & Kwaliteit

EFSA waarschuwt: antimicrobiële resistentie groot gevaar

Bacteriën in mensen en dieren raken steeds resistenter tegen bijvoorbeeld antibiotica. Het gaat dan om bacteriën als Salmonella en Campylobacter.

Dat staat in een gezamenlijk rapport van de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Het rapport bevestigt dat antimicrobiële resistentie ‘een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid’ is. Dit is vooral te wijten aan de steeds minder effectieve behandelopties.

Bron besmettingen

“Het feit dat we nog steeds bacteriën vinden die resistent zijn voor meerdere medicijnen betekent dat de situatie niet verbetert. We moeten dus meer onderzoek doen naar de bron van de besmettingen om zo verspreiding van deze zeer resistente stammen te voorkomen”, zegt hoofdonderzoeker Mike Catchpole van het ECDC.

Salmonella

Catchpole noemt de ESBL-producerende stam Salmonella Kentucky als voorbeeld van zo’n resistente stam.

Reageer op dit artikel