nieuws

EFSA herziet veilig niveau 3-MCPD

Voedselveiligheid & Kwaliteit

EFSA herziet veilig niveau 3-MCPD

De European Food Safety Authority (EFSA) verhoogt de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) van de verontreinigende stof 3-MCPD van 0,8 naar 2,0 microgram per kilogram lichaamsgewicht. De EFSA acht de stof niet schadelijk voor de nieren en de mannelijke vruchtbaarheid.

De update van de risicobeoordeling meldt dat consumptieniveau’s van 3-MCPD veilig zijn voor de meeste consumenten. Echter, jonge kinderen kunnen de veilige norm lichtelijk overschrijden. Voor hen is er mogelijk een gezondheidsrisico bij een hoge consumptie, zo laat EFSA weten.

3-MCPD

3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol) kan onbedoeld ontstaan bij het productieproces van met name plantaardige oliën en vetten wanneer deze verhit worden tot hoge temperaturen.

Het chemische 3-MCPD en verwante stoffen die 3-MCPD-esters worden genoemd, komen onder meer voor in margarine en plantaardige oliën (waaronder palmolie).

Benchmark Dose methode

De herbeoordeling van de TDI door EFSA was het gevolg van een update van de rekenmethode (BMD) die bij de vorige beoordeling is gebruikt. Aanleiding hiervoor waren aanhoudende, verschillende veiligheidsniveau’s tussen de EFSA en de internationale commissie Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).  

Reageer op dit artikel