nieuws

Weet wat u test bij allergenenonderzoek Nutrilab

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Weet wat u test bij allergenenonderzoek Nutrilab

Zowel de NVWA als VITAL hebben uitspraken gedaan over referentie doses voor allergenen. Beide baseerden zich op medisch onderzoek. De referentie doses zijn in veel gevallen voor bepaalde producten lager dan de Limit of Detection. Wat vraagt dit van een analyse techniek?

De gebruikte technieken van allergeen detectie zijn ELISA en PCR. De ELISA methode is gebaseerd op eiwitten en de PCR op basis van DNA. Dat is wezenlijk anders dan bijvoorbeeld de hoeveelheid vet, suiker of pesticiden.

De analyse van allergenen met ELISA is gebaseerd op antistoffen tegen eiwitten van producten. Daarbij is het voor labs een uitdaging om het allergeen (eiwit) uit een product te krijgen.

Biologische reactie kent nadelen

De vervolgstap is de reactie tussen het geïsoleerde allergeen en daaraan toegevoegde antistof. Deze vorm van ELISA is een Bio Assay, gebaseerd op een biologische reactie. Met alle gevolgen van dien, denk aan vals negatieve uitslagen, vals positieve uitslagen en kruisreactiviteit met andere producten.

Hoe is/wordt deze problematiek opgelost? Hoe is dit gevalideerd? En wat is een reële LOD voor allergenen? Deze en andere vragen zullen door Pieter Vos, directeur Nutrilab in Giessen, worden behandeld op de Praktijkdag Allergenen. VMT organiseert in samenwerking met Allergenen Consultancy deze praktijkdag in Vianen.

Breed en diepgaand behandeld

De bijeenkomst wordt geopend door Marjan van Ravenhorst, directeur/eigenaar Allergenen Consultancy, met het geven van een breed overzicht van ontwikkelingen als risicobeleving en -beoordeling, toenemende eisen van retailers, wetgeving, certificering zoals SimplyOK, recalls, VITAL, NVWA reference doses, analyses, LeDa, consumentenvoorlichting en databeheer.

Andere sprekers uit het programma zijn: Rob Kooijmans (Foodrecall.nl), Ika van de Pas (Albert Heijn), Els van Soest-Cornelissen (Koninklijke Vezet), Charlotte ter Haar (VBZ), Wieke van der Vossen – Wijmenga (Voedingscentrum) en Jeroen Dokter (GS1 Nederland).

Reageer op dit artikel