nieuws

NVWA: ‘Communicatie over fipronil-affaire is helder’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

NVWA: ‘Communicatie over fipronil-affaire is helder’

Ondanks forse kritiek uit de pluimveehouderij en Pieter van Vollenhoven op hoe de NVWA de fipronil-affaire aanpakt, is de voedselautoriteit zich van geen kwaad bewust. “We hebben goed en helder gecommuniceerd.”

Het fipronil-schandaal blijft dooretteren. Afgelopen weekend meldden zo’n twintig bedrijven zich bij de NVWA die niet voorkwamen in de administratie van Chickfriend. Dit bedrijf paste een anti-luizenmiddel met fipronil toe bij pluimveehouders. De NVWA sloot veertien van de twintig bedrijven vanwege fipronil. Meer dan hondervijftig bedrijven zijn nu gesloten.

Eieren in supermarkt

De eierschappen van de supermarkten waar afgelopen dagen vrijwel leeg. Volgens brancheorganisatie CBL zijn vrijwel geen besmette eieren meer in de schappen te vinden. Miljoenen eieren werden uit de schappen gehaald.

NVWA

De NVWA zegt alle informatie over de fipronil-affaire naar buiten te hebben gebracht. De communicatie over de affaire verloopt “goed en helder”, zegt NVWA-topman Rob van Lint tegenover de NOS. Afgelopen dagen kreeg de NVWA bergen kritiek over zich heen vanuit de pluimveesector. Ook Pieter van Vollenhoven oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid hekelde de aanpak van de dienst.

Eiercodes

“We hebben alle informatie gegeven die we konden geven. We wilden niet in het wilde weg iets roepen over iets dat we niet zeker wisten”, verdedigt inspecteur-generaal Rob van Lint zich. De NVWA zal de online lijst met eiercodesblijven bijwerken. Gesloten bedrijven dienen hun kippen uit de stallen te halen om de ruimtes daarna grondig te reinigen. Na zes tot acht weken zullen de kippen daarna weer ‘normale’ eieren leggen. Het laten ruimen van het pluimvee is ook een mogelijkheid. 

Reageer op dit artikel