nieuws

‘NVWA-verbeterplan reddingsboei kalfsvleesexport naar VS’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

‘NVWA-verbeterplan reddingsboei kalfsvleesexport naar VS’

De Europese Commissie (EC) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) speelden een cruciale rol in de eerste export van Nederlands kalfsvlees naar de Verenigde Staten in twintig jaar. “Hanteer je als voedingsbedrijf de hoogste standaarden, dan maakt dat het een stuk gemakkelijker.”

Francis Kint kijkt met grote trots naar de grote zeecontainer met varkensvlees in de Rotterdamse haven waarop de naam prijkt van het bedrijf dat hij leidt: Vion. “Nu zie ik eindelijk eens onze export fysiek in plaats van in allerlei documenten.”

Recordexport varkensvlees

De zending van Nederlands grootste vleesbedrijf symboliseert de recordexport van varkensvlees naar China. In de eerste acht maanden bedraagt die al bijna 200.000 ton. Ter vergelijking: in heel 2015 voerde Nederland bijna 160.000 ton varkensvlees uit naar China.

Vion Food Group

Sinds 2013 exporteert Vion Food Group naar China en dat legt het bedrijf geen windeieren. De uitvoerwaarde komt naar verwachting dit jaar uit op €200 miljoen. China geeft Vion zeker een boost. “We zijn weer terug in de zwarte cijfers”, zegt Kint, die een jaar geleden aantrad als ceo bij Vion en dat lijkt dus te lukken.

Het vleesconcern transporteert vooral orgaanvlees naar het Verre Oosten. Extra verdiensten, want deze delen vinden nauwelijks aftrek in Europa. “De Nederlandse varkenshouder krijgt dus een betere prijs voor het hele varken”, vertelt de ceo.

“We hebben zware jaren achter de rug. Onze eerste pijler in onze strategie is nu toegang krijgen tot de wereldmarkt met ons vlees. Nog niet al onze Duitse productielocaties mogen leveren aan China.”

Kint: “Maar het is een beetje onderbelicht gebleven dat we ook proberen ons rundvlees in meer Europese landen af te zetten.”

Het lijkt de vleessector te lukken om nieuwe markten te vinden buiten Europa, en dat is door de Russische handelsboycot ook hard nodig. Zo zit de vleesexport naar Afrika, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika duidelijk in de lift.

NVWA

Het is bijna niet mogelijk toegang te verkrijgen tot markten die niet tot de Europese Unie behoren zonder hulp van de Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Jan Meijer, hoofdinspecteur Divisie Veterinair & Import, wijst op de eerste export van Nederlands kalfsvlees in bijna twintig jaar en de rol van de voedselautoriteit daarin. Rond 1997 verboden de Verenigde Staten de import van Europees kalfsvlees vanwege de uitbraak van de veeziekte BSE.

Namens de Amerikanen controleert de NVWA of Nederlandse bedrijven die willen exporteren naar de VS aan de Amerikaanse regels voldoen. Dit is een proces van jaren met veel papierwerk. “Wij als NVWA mogen bedrijven voordragen volgens een bepaalde procedure en daar zijn veel documenten voor nodig.”

Verbeterplan vleesketen

Pas een aantal jaren geleden, na bijna twee decennia, verklaarden de Verenigde Staten Nederland BSE-vrij. Dan begint de molen echt te draaien. Het ‘Verbeterplan Vleesketen 2013’ speelde een cruciale rol in de Amerikaanse goedkeuring om het kalfsvlees van VanDrie Group te exporteren. Het plan kwam tot stand in een tijd dat de NVWA onder vuur lag vanwege een aantal voedselschandalen. De voedselautoriteit beloofde onder andere het toezicht op voedingsbedrijven te verbeteren.

HACCP

Meijer: “Bij een fysieke audit in 2014 gaven de Amerikaanse autoriteiten nog geen toestemming voor export. Ze zagen nog te veel tekortkomingen, zoals feces op karkassen.”

Omdat de NVWA beloofde deze hiaten samen met de sector op te lossen, volgde een herkansing. Een tweede fysieke audit in 2015 voldeed wel aan de Amerikaanse eisen, waarmee de weg voor de eerste export van Nederlands kalfsvlees naar de VS in twintig jaar werd geplaveid.

Meijer ervoer dat de Amerikaanse autoriteiten soms andere prioriteiten stellen dan in Europa. “Het papieren traject en de papieren audit zijn voor de VS belangrijker dan we in Europa gewend zijn. Amerikanen zijn heel strikt in het doorlopen van HACCP. Je moet alles heel goed vastleggen.”

Export buiten EU

Exporteren buiten de EU doe je niet zomaar even. In het ergste geval moeten bedrijven heel veel aanpassen om aan de wensen van het ontvangende land te voldoen, vertelt Meijer. “Wil je bijvoorbeeld organen uitvoeren naar China, dan moeten Chinese eisen worden ingewilligd. Een voorbeeld is het installeren van een snelkoeler om de kwaliteit te garanderen.”

Meijer: “Bedrijven die hun producten buiten de EU afzetten, moeten aan de hoogste standaarden voldoen zodat ze flexibel zijn. Dan krijg je het minste gedoe. Anders moet je steeds weer ingrijpende aanpassingen doen.”

Valorisatie

Vion lijkt zo’n flexibel bedrijf te zijn. Iedere woensdagochtend vindt een valorisatieoverleg plaats. “We willen alle delen van het varken verwaarden. We moeten daarom telkens snitten (manier waarop het vlees wordt verdeeld, red.) aanpassen, bijvoorbeeld het net iets anders snijden van bepaalde delen. Op het valorisatieoverleg bespreken we dit soort zaken”, legt Kint uit.

De aanpassingen die Vion soms wekelijks maakt in opdracht van de Chinezen vergen veel van het productieproces én vooral het personeel. Want veel van het snijwerk wordt nog gewoon met de hand gedaan.

“Als je zo’n duizend mensen iedere week iets anders moet laten doen, vergt dat heel veel van je kwaliteitssysteem. Je moet je proces erg goed beheersen en aan de hoogste standaarden voldoen ”, verwijst Meijer naar Vion.

Europese Commissie

Niet alleen de voedselautoriteiten verrichten nuttig werk om markten in derde landen open te breken, ook de Europese Commissie draagt haar steentje bij. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan loopt het vuur uit zijn sloffen om dit te bewerkstelligen. Nog dit jaar bezoekt hij Singapore, Indonesië en Vietnam. Volgend jaar zijn onder andere Nigeria en Canada aan de beurt.

“Ik was twee keer in China dit jaar. Dit helpt onze varkensvleessector. Dit jaar is er een groei van 45% te zien van export van Europees varkensvlees .”

De afgelopen twee jaar waren niet makkelijk voor de vleesindustrie, weet Hogan. “We moesten echt uit onze kantoren komen na de Russische boycot. Nu gaat 80% van het vleesvolume dat destijds naar Rusland ging naar het Verre Oosten.” Hiermee lijkt de eurocommissaris aan te geven dat na jaren kwakkelen de weg omhoog weer is ingeslagen.

Reageer op dit artikel