artikel

Young QA: ‘Wat moet ik doen als ik een insect vind in het productieproces?’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Young QA: ‘Wat moet ik doen als ik een insect vind in het productieproces?’

Jonge kwaliteitsprofessionals stellen in deze rubriek een vraag aan een ervaren vakgenoot. Dit artikel is verschenen in VMT 10.

Deze keer is dat Evelien Meeuwes van FrieslandCampina: “Stel je vindt een insect in het productieproces, hoe betrek je de medewerkers erbij en wat kun je doen om dit te voorkomen?” Erik Haan van Food Ingredients & Specialties geeft antwoord.

“Voor het omgaan met ongedierte kun je een aantal stappen nemen. Start met de oorzaakanalyse. Je zoekt uit om wat voor soort ongedierte het gaat. Zo krijg je informatie over de mogelijke bron van het probleem en voor jouw plan van aanpak. Muizen komen bijvoorbeeld binnen door kieren van 6 mm, meelkevers bevinden zich in bloem en diverse meelsoorten, vliegen komen binnen zodra deuren openstaan, kakkerlakken voelen zich thuis in een vochtige omgeving en motten ontdek je door kleine gaatjes in verpakkingsmateriaal.”

Oorzaakanalyse

“Belangrijke vragen voor de oorzaakanalyse zijn:

  • Is de wareningang beheerst of heb je hier al verzuimd om op ongedierte te controleren?
  • Hoe is de staat van je pand? Zijn er grote kieren aanwezig?
  • Hoe is je contact met de ongediertebestrijder? Loop je weleens een ronde samen?
  • Is de schoonmaak voldoende uitgevoerd of zijn er nog vuilbronnen waar ongedierte zich kan verzamelen?

Achterhaal vervolgens waar de besmetting is opgetreden. Hierbij kijk je kritisch naar de basisvoorwaarden, waaronder een goede schoonmaak. Maak je goed schoon, dan is er geen voedselbron meer voor ongedierte.”

Bedrijfspand

“Een andere belangrijke basisvoorwaarde is het bedrijfspand zelf. Waar kan ongedierte het pand binnenkomen: staan er deuren en ramen open, zitten er gaten en kieren in muren. Kijk daarnaast naar de geïmplementeerde maatregelen voor het vangen van ongedierte. Ook ga je na waar ongedierte zich kan nestelen. De volgende vragen helpen je hierbij:

  • Staat er afval buiten?
  • Worden er gevoelige producten verwerkt zoals rauwe eieren?
  • Wordt er gewerkt met bloem en meel (meelkevertjes)?
  • Zijn de rijskasten schoon? Inspecteer deze zorgvuldig: ze zijn warm en vochtig en daardoor een ideale broedplaats.
  • Komen er producten binnen op pallets? Muizen bouwen hier nestjes in.

Betrek altijd de ongediertebestrijder in jouw risicoanalyse. En het allerbelangrijkste: houd rekening met de veiligheid van je collega’s en de producten. Dit betekent dat je op de risico’s let als je gif gebruikt. Met je collega’s op de werkvloer deel je informatie over vondsten, je bespreekt deze in de HACCP-training en vraagt collega’s om afwijkingen te melden. Ongedierte volledig voorkomen is echter onmogelijk. Zorg daarom dat je een betrouwbare bestrijder hebt met wie je snel kunt schakelen om verspreiding te voorkomen.”

 

 

Erik Haan, QA-manager bij Food Ingredients & Specialties

 

Reageer op dit artikel