artikel

Café René: ‘Pauze met een baksteen in de hand’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Café René: ‘Pauze met een baksteen in de hand’

Bij een aardappelverwerker werden geen halve maatregelen genomen om een extra werkpauze te regelen. Een baksteen op de loopband bleek daarvoor een goed hulpmiddel. Dit noemen wij ook wel sabotage. Wat doe je als QA-manager als er stenen in het product terechtkomen die er niet in thuishoren? Dit artikel is verschenen in VMT 9.


Over René

René ter Brugge werkte tot 1 augustus als interim QA-manager / voedingsmiddelentechnoloog bij Scienta nova in Raalte. Graag neemt hij je mee in waargebeurde hilarische en herkenbare voedselonveilige gebeurtenissen. ‘Erger je niet, verbaas je’, luidt zijn QA-motto. Op een dag sloot hij de deur van een café dat directe toegang verschafte tot de productieruimte waar voedingsmiddelen werden bereid. Zijn bijnaam was toen snel gevonden.


Werkzaamheden aan de inspectieband bij een aardappelverwerkend bedrijf kunnen geestdodend zijn. Tijdens mijn ronde door de productie werd ik aangesproken door een vriendelijke medewerker die aan de leesband werkte. “Hé, psst, weet je hoe wij hier extra koffiepauze kunnen krijgen meneer?” Nog voordat ik hem kon wijzen op de vaste pauzetijden en de weg naar de kantine, haalde hij een baksteen uit zijn tas en plaatste die op de lopende band die de aardappelen naar de snijmachine transporteerde. Het geluid van brekend messenstaal ging door merg en been en de hele lijn viel in storing. “Zo, nu kunnen wij dertig minuten koffiedrinken meneer. Zo lang duurt de reparatie aan de machine”, riep die vriendelijke medewerker mij na.

Voedselveiligheidsrisico’s

Steen is meestal een ongewenst ingrediënt waar veel QA-managers slapeloze nachten van kunnen krijgen. Het valt onder het kopje ‘Beheersing van productvreemde delen’ en is terecht een speerpunt. Sabotageacties kunnen levensgevaarlijke gevolgen hebben voor de continuïteit van een bedrijf. Ontevreden personeel is dan de sluipmoordenaar. De nieuwe functiebeschrijving van een QA-manager is niet voor niets ‘business-assurancemanager’. Hij of zij borgt in feite de werkgelegenheid van al zijn of haar collega’s door een goed uitgevoerde TACCP-analyse.

Verbeteracties

  • Als eerste: beëindig de carrière van de betreffende medewerker meteen.
  • Laat het HACCP-team de procedures en risicobeoordelingen omtrent de beheersing van productvreemde delen in de hele keten opnieuw beoordelen.
  • Herzie ook het personeelsreglement daar waar het gaat over het beleid rond het meenemen van tassen, telefoons en dergelijke in de productie.
  • Maak alle verbeterpunten en acties en de borging ervan zichtbaar.
  • Spreek de directe leidinggevenden aan en train ze in een vroeg stadium in het detecteren en voorkomen van dergelijk sabotagegedrag. Door medewerkers goed te managen wordt de voedselveiligheid op een zeer breed terrein geborgd.

 

Reageer op dit artikel