artikel

Café René: oorlogsvluchteling met een hart van goud

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Op een zekere dag kreeg ik dramatische microbiologische cijfers retour van een maandagochtendproductie. De resultaten logen er niet om. De lactobacillen rezen de pan uit. Een goede oorzaak leek er niet te zijn. Volgens de schoonmaaklijsten was de afvulmachine vrijdagavond grondig gereinigd en gedesinfecteerd.

Café René: oorlogsvluchteling met een hart van goud

Die avond besloot ik mee te lopen tijdens de schoonmaak om een Root Cause Analysis (RCA) uit te voeren. Ergens moest een oorzaak te vinden zijn van deze mysterieuze, micro-uitslag. Tijdens de reiniging heb ik bij alle externe schoonmakers de werkinstructies en procedures geverifieerd. Alles was in orde.

Ervaring zonder kennis, is als voeding zonder voedingsstoffen

Wat bleek? De nieuwe medewerker, een oorlogsvluchteling uit een conflictgebied, had zich van zijn beste kant laten zien. Hij had vrijdags de tank met grondstof alvast aangesloten voor de volgende productie. Daarnaast had hij de afvulmachine volledig ingedraaid en afgesteld. “Want dan kan de productie maandag toch meteen beginnen?”, zei hij ietwat nerveus.

“Tijd voor koffie?”, vroeg ik vriendelijk. Na een korte uitleg over microbiologie, enge ziektes en voedselvergiftiging heb ik hem een compliment gegeven voor zijn goedbedoelde, proactieve werkhouding. Inmiddels is hij een getrainde operator met een vaste aanstelling.

Te weten wat men weet en wat men niet weet: dat is kennis.

In Nederland besteden veel voedingsbedrijven de dagelijkse schoonmaak uit aan externe bedrijven. Regelmatig werken daar wisselende uitzendkrachten met een migratieachtergrond en weinig kennis van het machinepark. Het schoonmaakplan wordt vaak mondeling uitgelegd, in verschillende Arabische dialecten. Dit resulteert in kwaliteitsafwijkingen, storingen en soms heftige conflicten in de productie. Daarnaast lijdt het machinepark hieronder: hoe vaak gebeurt het niet dat een overijverige schoonmaker de hogedrukspuit vol op de schakelkast richt? En dan heb ik het nog niet eens over het onjuist gebruik van reinigings- en desinfectiemiddelen.

Over René

Mijn naam is René Ter Brugge.
Ik ben interim-QA-manager/voedingsmiddelentechnoloog bij Scienta nova in Raalte.
Graag neem ik je mee in waargebeurde hilarische en herkenbare voedselonveilige gebeurtenissen.
‘Erger je niet, verbaas je’, luidt mijn QA-motto.

Op een dag sloot ik de deur van een café dat directe toegang verschafte tot de productieruimte waar voedingsmiddelen werden bereid. Mijn bijnaam was toen snel gevonden.

Verbeteracties

Wat moet de gehele voedingsindustrie doen? Investeren in vaste schoonmakers en deze mensen een gedegen training geven. Hierdoor gaan de faalkosten omlaag en stijgt de productveiligheid.

Reageer op dit artikel