artikel

Café René: Een muis met een staartje

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Bij een interne audit over allergenenbeheer viel mijn oog op een muizenval achter in het grondstoffenmagazijn. Er was een dikke laag pindakaas op gesmeerd. “Want daarmee vang je muizen lekker makkelijk”, aldus de ongediertebestrijder. En zeker nu we dankzij de dalende buitentemperatuur last hebben van een plaag. Dit artikel is verschenen in VMT 5 van 17 mei 2019.

Café René: Een muis met een staartje

Over René

Mijn naam is René ter Brugge. Ik ben interim-QA-manager/voedingsmiddelentechonoloog bij Scienta nova in Raalte. Graag neem ik je mee in waargebeurde hilarische voedselonveilige gebeurtenissen die herkenbaar zijn. ‘Erger je niet, verbaas je’, luidt mijn QA-motto. Op een dag heb ik de deur gesloten van een café dat directe toegang verschafte tot de productieruimte waar voedingsmiddelen bereid werden. Mijn bijnaam was toen snel gevonden. René ter Brugge is werkzaam bij Scienta nova als interim QA manager/voedingsmiddelentechnoloog.


Als de kat van huis is

Pardon, wat zei u? Heb ik u goed verstaan? De heftruckchauffeur van het grondstoffenmagazijn kon mijn aanname bevestigen: regelmatig ziet hij een tiental muizen, wit van de bloem uit de pallets springen. Er leek dus inderdaad sprake van een verhoogde ongedierte-activiteit. De dames van de kruidenkamer knikten bevestigend. “Vorige week nog lag er een nestje muizenbaby’s tussen de pallets met bloem”, was hun commentaar. Ik werd niet alleen geconfronteerd met een zeer gevaarlijk allergeen (pinda’s) dat in de productie werd gebracht. Ik had ook te kampen met een overvloed aan levend slangenvoer. Ik kon niet anders dan een gesprek inplannen met de gecertificeerde ongediertebestrijder. Hij zat als een rat in de val.

Verbeteracties

  • Een QA-manager heeft altijd inzicht in de actuele vangcijfers om de voedselveiligheidsrisico’s in te schatten. Zo nodig kunnen er bij een verhoogde activiteit in een bepaalde zone van het bedrijf tijdelijk extra vallen komen om een eventuele uitbraak meteen de muizenkop in te drukken.
  • QA-managers moeten steeds meer aanvullende beheersmaatregelen nemen voor het allergenenbeleid. Zelfs monteurs van externe bedrijven wordt verzocht geen pindakaas op brood als lunch mee te nemen naar de kantine.
  • In BRC 8/4.14 staat onder meer welke eisen aan ongediertebestrijding worden gesteld. In dit geval ben ik op zoek gegaan naar een andere rattenvanger.
Reageer op dit artikel