nieuws

Oxford: ‘Veganisten hebben mogelijk meer kans op een beroerte’

Voeding & Gezondheid

Volgens onderzoek, dat vorige week werd gepubliceerd in The BMJ, hebben vegetariërs en veganisten mogelijk meer kans op een beroerte in vergelijking tot vleeseters. Anderzijds hebben vleeseters weer meer kans op hartkwalen.

Oxford: ‘Veganisten hebben mogelijk meer kans op een beroerte’

Mensen kiezen steeds vaker voor een vegetarische of veganistische leefstijl, vaak vanwege gezondheidsredenen. Maar volgens de onderzoekers begrijpen consumenten de volledige omvang van de mogelijke gezondheidsvoordelen en -gevaren van deze leefstijlen niet goed.

 

Vleeseters, vegetariërs en pescotariërs

Gedurende achttien jaar onderzochten onderzoekers van de Oxford Universiteit het risico op hartkwalen en beroertes onder Britse vleeseters, vegetariërs, veganisten en pescotariërs (mensen die geen vlees maar wel vis eten).

Tijdens de onderzoeksperiode constateerden de onderzoekers bijna drieduizend gevallen van hartkwalen en ruim duizend gevallen van beroerte.

Risico

Uit het onderzoek blijkt dat pescotariërs en vegetariërs (waaronder ook veganisten) dertien en tweeëntwintig procent minder kans hebben op hartkwalen dan vleeseters. Het verschil zou volgens de onderzoekers kunnen zitten in een lagere BMI en een lagere bloeddruk die gelinkt zijn aan het dieet.

Vegetariërs en veganisten hebben daarentegen wel twintig procent meer kans op een beroerte ten opzichte van vleeseters. Volgens wetenschappers komt dit waarschijnlijk door verlaagde nutriëntenwaardes van bijvoorbeeld vitamine B12.

Twijfel

Het onderzoek is een observatiestudie, waardoor er geen duidelijke oorzaak kon worden vastgesteld. Daarnaast valt de toepasbaarheid van het onderzoek ook in twijfel te trekken, omdat het onderzoek enkel is gebaseerd op data van blanke Europeanen.

In de toekomst is een uitgebreider onderzoek naar dit onderwerp nodig met metingen van nutritionele factoren die de uitkomst beter ondersteunen.

De studie is gebaseerd op gegevens van ruim 48.000 deelnemers. Zij werden geworven tussen 1993 en 2001 en mochten geen geschiedenis hebben van hartkwalen of beroertes. Na de selectie werden de participanten gegroepeerd in vleeseters, pescotariërs en vegetariërs (incl. veganisten).

Reageer op dit artikel