nieuws

Trends van toen: Gezelligheidscalorieën en koken met restjes

Voeding & Gezondheid

VMT dook in het archief van het Openluchtmuseum in Arnhem en bekeek de foodtrends van toen. Eentje uit de jaren 70: Uit eten neemt toe, want elke huisvrouw vindt het fijn om van tijd tot tijd niet hoeven te koken, maar zich laten verwennen door man of vriend.

Trends van toen: Gezelligheidscalorieën en koken met restjes

In het Openluchtmuseum in Arnhem is de tentoonstelling Gruwelijk Lekker te zien. Hierin is te zien hoe voeding in de tijd is veranderd. VMT dook de archieven van het museum in en keek hoe de foodtrends van toen nu wel of niet zijn uitgekomen.

Trends van toen

In de AO-reeks van Hans Kooger, de editie van oktober 1974: Anders Eten staan een aantal opvallende trends die zijn uitgekomen. In het boekje vraagt Kooger zich af of we in de 21e eeuw het afgeleerd zullen hebben om zeer haastig te eten, nog steeds ontbijtvluchters en alcoholdrinkers zullen zijn of dat we zijn overgeschakeld op uitermate goede eetgewoonten. Haastig eten doen we nog steeds net als alcohol drinken, maar goede eetgewoonten zijn ook heel populair.

Frisdrank

Kooger meldt ook dat in 1973 in Nederland 815 miljoen liter frisdrank werd gedronken. Uit cijfers van FWS dronken Nederlanders in 2017 1458 miljoen liter frisdrank. Gemiddeld is een derde hiervan frisdrank zonder calorieën (light).

Gezelligheidscalorieën

De verorbering van hapjes er tussendoor is vrijwel verbijsterend te noemen’, schrijft hij in 1974. Anno 2019 staat het woord tussendoortje de Van Dale en is het een categorie op zichzelf geworden.

Kooger kijkt ook op van de populariteit van ‘gezelligheidscalorieën’: Chips en andere aardappelachtige zaken vliegen de winkel uit, evenals andere artikelen die ‘gezelligheidscalorieën’ leveren.

Voedselverspilling

Boeien is ook Eenvoudig berekende recepten, een uitgave uit 1922 van M. Wittop Koning, leerares in Koken en Voedingsleer.

Interessant is te lezen hoe vitamines als gezond werden beschouwd hoewel toentertijd de werking grootendeels nog in het duister ligt, maar die toch als onmisbaar bestanddeel moeten worden beschouwd. Ze geeft als advies om het kooknat niet weg te gooien, vanwege de vitamines. De toepassing gaat ook voedselverspilling tegen want het groentenat kan in een soep of saus nog tot zijn recht komen. Dat geldt ook voor aardappelwater, bouillon van het vleesch en het kooknat der peulvruchten.

 

Overige trends van toen:

Voedselverspilling werd ook tegengegaan door recepten te ontwikkelen met restjes.

De populariteit voor vegetarisch eten heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt.

Reageer op dit artikel