nieuws

Suiker Unie is gestart met productie van functioneel eiwit uit suikerbietenblad

Technologie & Techniek

Suiker Unie startte onlangs met een demoplant voor de productie van het functioneel eiwit uit suikerbietenblad. Het extractieproces -ontwikkeld door TNO, in licentie door Suiker Unie – zal in eerste instantie 100 kilogram product opleveren waarmee het bedrijf applicatietesten zal uitvoeren. Voordat er in 2022 op commerciële schaal wordt geproduceerd, moet het bedrijf ook goedkeuring aanvragen binnen de novel foodswetgeving. VMT nam een kijkje bij de demofabriek.

Suiker Unie is gestart met productie van functioneel eiwit uit suikerbietenblad

Groene bladeren van planten bevatten 1% tot 3% eiwit. Dankzij een extractieproces, ontwikkeld en gepatenteerd door TNO, is het mogelijk om dat eiwit eruit te halen. Royal Cosun – het moederbedrijf van Suiker Unie – heeft de exclusieve licentie om het patent te gebruiken.

Proces

In de demo plant gaat Green Protein dat eiwit uit bietenblad -en later ook uit blad van andere gewassen- extraheren. De suikerbietenbladeren komen vrij tijdens de suikercampagne en moeten liefst dezelfde dag worden verwerkt. Van elke hectare bietengewas komt 20 tot 30 ton bietenblad. Daaruit kan 180 à 280 kg hoogwaardig eiwit worden gehaald. “Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder”, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun. Kosters leidt de bezoekers langs de verschillende stappen in het proces.

In de eerste stap wordt een puree gemaakt van de bladeren. Vervolgens wordt deze verhit en wordt de oplossing in twee centrifuges gescheiden in een vaste en een vloeibare fase. Het vaste deel (een derde deel van de totale massa die binnenkomt) bestaat voornamelijk uit vezels. De eiwitten zitten in het vloeibare deel en gaan verder het proces in. De machines zijn speciaal ontworpen voor de grondstoffen van Suiker Unie maar het zijn wel bekende processen zoals centrifugeren en filtreren. De centrifuges halen 99% van de groene delen en de vezels uit het sap.

Het sap met eiwitten gaat vervolgens over een membraanfiltratie waarmee naast de kleine groene deeltjes ook bacteriën uit het sap worden gehaald. De vloeistof met eiwit en andere opgeloste stoffen bijvoorbeeld zouten gaat door een ultrafiltratiestap waar het sap wordt geconcentreerd en andere stoffen worden eruit gehaald.

Het concentraat gaat over een kolom waarbij componenten die voor bijsmaak zorgen bijvoorbeeld bitterheid worden weggehaald. Deze stap is het hart van het patent van TNO. Een hoog geconcentreerd stabiel eiwitconcentraat is het eindproduct van deze demoplant. Het finale concentraat worden op een andere locatie gesproeidroogd.

Zie hieronder een filmpje waarin het proces wordt getoond van blad tot eiwit.

Applicaties

“De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts.”, zegt Kosters.

“We streven ernaar om, na deze demo plant, tegen 2022 de eerste grootschalige productielijn draaiende te hebben.” De capaciteit zal dan tussen de 100 en 400 ton zijn. De verwachting is dat in 2025 3 lijnen operationeel zijn met een capaciteit van 1500 tot 2000 ton.

Marktwaarde eiwit

Denis Chereau is CEO bij het Franse Improve. Dit is een Europees onderzoeksplatform dat onderdeel uitmaakte van het onderzoeksproject om het Rubisco-eiwit te winnen uit het blad. Chereau sprak tijdens de opening van de demofabriek onder andere over de businessmodellen voor eiwitten. Plantaardige eiwitten kunnen naast functioneel ook bio-actief zijn. Dit geldt meestal voor eiwithydrolysaten. Ze kunnen worden toegepast in voedingssupplementen of in cosmetica. Eiwitconcentraten die een hoog-eiwitgehalte hebben en bio-actief zijn, hebben de hoogste marktwaarde laat Chereau zien. Melkisolaat is een voorbeeld van zo een eiwit. Het Rubisco-eiwit is een functioneel eiwit, wat ook een hoge marktwaarde geeft.

Het is volgens de Franse onderzoeker belangrijk om te weten welke markt er is voor het eiwit om de bijbehorende productieschaal te bepalen. Gaat het om een niet-functioneel eiwit bijvoorbeeld soja-isolaat voor vleesvervangers dan is het nodig om op heel grote schaal te opereren. Chereau geeft aan dat de succesvolle introductie van een plantaardig eiwit afhangt van een diepgaande kennis van de markt en van de wetgeving en van een goed businessplan en kennis van productie.

Reageer op dit artikel