nieuws

Field lab in Food Tech Brainport toont mogelijkheden cobots voor voedingsmiddelenindustrie

Technologie & Techniek

Burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel verrichtte de openingshandeling van het Field Lab Smart Food Processing in Helmond. In het lab in Food Tech Brainport kunnen mkb’ers in tien proefopstellingen kennismaken met collaboratieve robots (cobots) voor de voedselverwerkende industrie.

Field lab in Food Tech Brainport toont mogelijkheden cobots voor voedingsmiddelenindustrie
Burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel van Helmond opent het field lab samen met een robot. Foto: ANGY PhotoDesign

Cobots kunnen de efficiëntie in de productie verhogen en in sommige gevallen zelfs een oplossing bieden voor het personeelstekort in voedingsmiddelenbedrijven.

COTEMACO

Het Field Lab Smart Foodprocessing bij Foodtech Brainport in Helmond maakt deel uit van het Europese COTEMACO-programma: Increased Competitiveness Through Efficiënt Man & Machine Collaboration. Food Tech Brainport en Hightec NL zijn voor Nederland partners van dit programma.

John de Groot, kartrekker van COTEMACO vertelt over de toegevoegde waarde: “We bieden informatie voor en over cobottechnologie. Maar we helpen ook bij het creëren van draagvlak in de organisatie.

Cobots

De Groot vertelt verder: “Ook bepalen we de technische en economische haalbaarheid van implementatie.”

Het field lab vervult een coachende rol en help mkb’ers met de vraag:  kan ik met robots en cobots mijn productieproces  verbeteren.

De Groot zegt dat mkb-bedrijven “kosteloos en objectief kennis kunnen maken met de mogelijkheden en onmogelijkheden van de cobots.”

Reageer op dit artikel