nieuws

Spadel Nederland pleit voor statiegeld op alle drankverpakkingen

Technologie & Techniek

Spadel Nederland roept het bedrijfsleven en de politiek op om snel een statiegeldsysteem in te voeren voor alle drankverpakkingen, dus inclusief kleine flesjes en blikjes. “De huidige aanpak is onvoldoende om een circulaire economie te bereiken en zwerfvuil terug te dringen, vooral bij flesjes en blikjes die buitenshuis worden genuttigd”, zegt Bart Peeters, country director Benelux van Spadel.

Spadel Nederland pleit voor statiegeld op alle drankverpakkingen

Dit is een nieuwe stap in de recycling van kleine drankverpakkingen. Begin vorig jaar waren zowel de retail als de voedingsmiddelenindustrie nog tegen statiegeld op kleine drankverpakkingen.

Uitbreiding systeem statiegeld

“Wellicht herinner je je het bezoek van ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga aan Spadel in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder, twee jaar geleden. Onze toenmalige country director heeft toen uitgesproken dat Spadel statiegeld zeker als een van de mogelijkheden ziet om zwerfafval te bestrijden, en mee zal werken aan de totstandkoming (of uitbreiding) van zo’n systeem wanneer dat aan de orde is,” zo vertelt Christophe Sharpé, manager corporate affairs van Spadel.

Schone retourstroom van drankverpakkingen

Begin dit jaar lanceerde het bedrijf Source of Change, een strategisch programma met tien commitments, gericht op het bereiken van circulaire verpakkingen tegen 2025. “Cruciaal onderdeel ervan is te komen tot volledige gescheiden inzameling van onze verpakkingen om ze opnieuw in te kunnen zetten voor het maken van nieuwe. Wij streven naar flessen die volledig van gerecycled materiaal zijn gemaakt, en daarvoor is een schone retourstroom onontbeerlijk.”

Deadline 2025

Dat is nog ver weg voor Spadel op dit moment. Sharpé: “ Kleine formaten worden nog niet gescheiden worden ingezameld. In het beste geval komen zij terecht bij het PMD-afval, buitenshuis doorgaans bij het restafval. Erger is het als ze als zwerfvuil in de omgeving terechtkomen. We hebben haast: 2025 betekent een strakke tijdlijn.”

Jarenlang debatten

Volgens Spadel biedt Nederland de beste kansen om het statiegeldsysteem uit te breiden. Hier is al een goed werkend systeem voor de grotere formaten. “Er worden al jarenlang debatten over dit systeem gevoerd die vooral leiden tot uitstel. Wij willen dat de discussie niet meer gaat over de vraag óf, maar over hóe wij kunnen komen tot een optimaal statiegeldsysteem voor alle drankverpakkingen.”

“Op basis van de call for urgency die wij vandaag hebben uitgestuurd, willen wij met onze branchegenoten in gesprek. Wij hopen natuurlijk dat ook zij de noodzaak en urgentie onderschrijven en samen met ons en de handel constructief aan de slag willen gaan.”

Inzameling bij supermarkten

Hoe ziet Spadel de inzameling voor zich? Bij supermarkten? “Inzameling bij supermarkten vindt al plaats, en zal logischerwijs onderdeel zijn van een uitgebreid systeem. Het is de vraag of dit voldoende is om ook de buitenshuis gebruikte verpakkingen retour te krijgen.” Volgens Sharpé loopt er al onderzoek naar de beste wijze om dit te organiseren. “Wij vullen dit graag in samen met de rest van industrie en handel.”

Ook oproep in België

Ook in België heeft Spadel vandaag de oproep gedaan om snel tot een drastische verbetering te komen van de inzameling en recycling van drankverpakkingen. “Een verschil met Nederland is dat in België geen statiegeldsysteem voor grote formaten bestaat waarop we logisch  kunnen voortbouwen. Het staat dan ook niet op voorhand vast dat statiegeld in België de meest praktische route is. Wij leggen die optie nadrukkelijk wel op tafel.”

Reageer op dit artikel