nieuws

Duurzaam koelen en verhitten: foodbedrijven pakken energie-intensieve processen aan

Technologie & Techniek

In de voedingsindustrie zijn koelen en verhitten twee energie-intensieve processen. Processen die bedrijven door het Klimaatakkoord willen verduurzamen. Maar hoe pak je dat aan?

Duurzaam koelen en verhitten: foodbedrijven pakken energie-intensieve processen aan

De printeditie van VMT 9 staat in het teken van duurzaam koelen en verhitten, twee energie-intensieve processen in de voedingsmiddelenproductie. Een selectie uit de artikelen:

Bier brouwen

Bierbrouwer Grolsch heeft het energieverbruik per gebrouwen liter bier sinds 2005 met 30 procent gereduceerd. Maar anno 2019 is niet alleen energiereductie belangrijk, ook het terugdringen van CO2 en – in Nederland – gasvrij produceren zijn belangrijke thema’s. Hiervoor zoekt Grolsch de samenwerking binnen de regio Twente. Meer lezen

Koffie branden

Koffie branden is een energie-intensief proces waarbij veel restwarmte vrijkomt. Koffiebranderij Mocca d’Or in Zwolle pakt deze stroom bij de nieuwbouw aan met een innovatief proces op het dak. Hierbij wordt de restwarmte omgezet naar koude lucht om de nieuwe kantoren te koelen. “De ongebruikte restwarmte was me altijd een doorn in het oog”, zegt directeur Wouter Jansen van Velsen. Meer lezen

Gedrag en energie besparen

Veel energiebesparingsprojecten richten zich voornamelijk op de technische mogelijkheden. “Daarvoor is een goede energie-audit een belangrijke eerste stap. Maar wat maakt dat bedrijven wel of geen tijd, moeite en geld steken in energie-efficiëntie? “Onderzoek laat zien dat dit met meer dan alleen terugverdientijd te maken heeft”, zeggen senior gedragsonderzoeker Suzanne Brunsting en milieuwetenschapper Renee Kooger van ECN part of TNO. Meer lezen

Duurzame koudemiddelen

Bedrijven kunnen bij de aanschaf van een koelinstallatie kiezen voor een natuurlijk of synthetisch koudemiddel. Installatiebedrijf Pool Koudetechniek in Hengelo ziet dat voedingsmiddelenbedrijven meestal kiezen voor de meest duurzame variant, een natuurlijk koudemiddel. Dat doen zij vaak niet alleen voor het milieu. Ook voor de bedrijven zelf is dit meestal de beste keuze voor de lange termijn. Koelewijn’s Haringinleggerij in Spakenburg koos voor een CO2-installatie. Meer lezen

Klimaatakkoord

De doelstelling van het Klimaatakkoord is goed. Daar is iedereen het over eens. Maar bevat dit akkoord ook de juiste maatregelen om dit doel te bereiken? Of slaat het de plank totaal mis en werkt het vooral oneerlijke concurrentie in de hand? Vier experts geven hun visie. Meer lezen

MKB

Door het Klimaatakkoord staat energiereductie en -verduurzaming erg in de belangstelling. Waar grote bedrijven vaak een aparte energiemanager in dienst hebben, is dat voor het mkb meestal niet mogelijk. Hoe kunnen ook kleinere bedrijven hun energie verduurzamen? Meer lezen

Food Technology Event

Op het Food Technology Event met als thema de Duurzame Foodfabriek vertellen voedingsmiddelenbedrijven hoe zij de energietransitie aanpakken. FNLI-directeur Marian Geluk zal de dag aftrappen waarin ze ingaat op de uitdagingen van het Klimaatakkoord.

Lennart van den Burg van onderzoeksorganisatie TNO zal de alternatieven voor gas op een rijtje zetten. Elektriciteit is zonder meer een optie, maar hoe groot wordt de rol van waterstof of van biogas? En in hoeverre zijn dat relevante oplossing voor de food-industrie?

CEO Michel Driessen van Verstegen Spices & Sauces vertelt hoe hij zijn fabriek zonder gebruik van gas wil inrichten. Sustainability expert ingredients Tessa Hermens van FrieslandCampina zal vertellen hoe het zuivelbedrijf fossielvrij wil produceren.

Sprekers zijn onder andere Martin Bosscher van bierbrouwer Grolsch over duurzaam koelen van bier en Dennis van der Kroon van Van der Kroon Food Products over de overwegingen om zonnepanelen aan te schaffen.

Weten wie nog meer spreekt? Bekijk het programma

Food Technology Event: Datum: 31 oktober, Locatie: Miele Experience Center, Vianen

Direct aanmelden 

Reageer op dit artikel