nieuws

WUR coördineert Europees AgROBOfood-project

Technologie & Techniek

Wageningen University & Research kreeg de leiding over een EU-project met een budget van 16 miljoen euro. Het project agROBOfood beoogt een efficiëntere, concurrerende Europese agrofoodsector.

WUR coördineert Europees AgROBOfood-project

“Nu het agROBOfood-project van start is gegaan, kunnen bedrijven in heel Europa ondersteuning krijgen bij innovatie op het gebied van agrofoodrobotica en hun bedrijfsvoering. Door het netwerk van digitale innovatiehubs is het mogelijk grensoverschrijdend te werken en op Europees niveau de krachten te bundelen”, zegt programmaleider Agro Food Robotics, Janneke de Kramer van WUR.

WUR coördineert het agROBOfood-project, dat een budget van 16 miljoen euro heeft. De EU heeft gecommuniceerd dat dit nieuwe, omvangrijke en innovatieve actieproject, dat draait om hoe robotica kan worden ingezet om de agrifoodproductiviteit te verhogen

Nieuwe roboticatechnieken

De Kramer: “agROBOfood zal nieuwe roboticatechnieken laten zien en de ontwikkeling hiervan versnellen. Hierdoor verbetert de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector.”

Uitdagingen

De agrarische sector staat voor enorme uitdagingen. Er is vraag naar meer en beter voedsel dat wordt geproduceerd met minder middelen. Daarnaast moeten agrarische bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en voldoen aan de veranderende vraag van de consument.

Demorobots

Om mensen te beschermen tegen een werkomgeving met temperaturen onder nul wordt in het kader van het agROBOfood-project een demonstratierobot gebouwd. Het is een ‘gemengde palletiser’ (zie foto) die in een vriescel kan worden ingezet. Een andere demorobot laat zien hoe fruit geautomatiseerd, op tijd en met minder mankracht kan worden geoogst. Dit leidt tot lagere productie- en grondstofkosten. Het biedt tegelijkertijd een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Een derde demonstratierobot wordt gebouwd voor de komkommerteelt. Het kan zowel de rijpheid van komkommers beoordelen als in een broeikas vruchten plukken & verwerken. Verder laten de onderzoekers bijvoorbeeld een drone zien die wijngaarden kan controleren.

Reageer op dit artikel