nieuws

Start-up ontwikkelt sinaasappelsap met minder suiker

Technologie & Techniek

Start-up ontwikkelt sinaasappelsap met minder suiker

Better Juice, een foodtech start-up, heeft een technologie ontwikkeld om alle types suiker in sinaasappelsap te reduceren. Het bedrijf werkt samen met een sapproducent om het proces op te schalen.

Vruchtensappen bevatten vitaminen, mineralen en vele andere voedingsstoffen. Maar sinaasappelsap bevat daarentegen ook drie soorten suikers, namelijk sucrose, fructose en glucose.

Enzymen

Better Juice heeft een technologie ontwikkeld waarbij enzymen op een natuurlijke wijze alle aanwezige typen fruitsuikers omzetten in probiotica en andere niet-verteerbare vezels.

Samenwerking

Om deze technologie op grote schaal toe te passen, gaat Better Juice een samenwerking aan met Citrosuco. Dit is wereldwijd een van de grootste producenten van sinaasappelsap. Daarbij financiert Citrosuco een deel van het project en vult zij Better Juice aan met technische en operationele kennis.

Micro-organismen

Eran Blanchinsky, oprichter en CEO van Better Juice, vertelt over de ontwikkelde techniek: “Onze technologie gebruikt micro-organismen die niet genetisch gemodificeerd zijn om de suikers om te zetten. Dit geeft bedrijven een kant-en-klare oplossing om in te spelen op de huidige trend van suikerverlaging, zonder in te leveren op de smaak van de fruitsap.”

In suiker verlaagd sinaasappelsap

“Wij zoeken allang naar een techniek om suiker in sinaasappelsap te verlagen,” vertelt Alex Marie Schuermans, product development & applications general manager bij Citrosuco.

“De oplossing van Better Juice is veelbelovend. We vertrouwen erop dat we ons door de combinatie van hun techniek en onze know-how kunnen onderscheiden met de eerste suikerverlaagde sinaasappelsap,” vervolgt Schuermans.

Verlaagd in suikers

“We kunnen onze ontwikkelde technologie zo instellen dat het 30% tot 80% van alle aanwezige suikers in sinaasappelsap reduceert,” legt Blanchinsky uit.

“Hierdoor wordt het mogelijk om aan de minimale suikerreductie van 25% van de FDA te voldoen. Ook kan de 30% suikerreductie gehaald worden die de EFSA vereist om de claim ‘verlaagd in suikers’ te kunnen vermelden,” gaat Blanchinsky verder.

Startup Innovatie Challenge

Better Juice ontwikkelde de techniek voor de suikerreductie in samenwerking met The Hebrew University in Rehovot, Israel. In 2018 won Better Juice de Startup Innovatie Challenge voor ‘Meest Innovatieve Technologie’ op de Health Ingredients Europe beurs in Frankfurt.

Hieronder legt de oprichter van Better Juice uit hoe de technologie werkt:

Reageer op dit artikel