nieuws

Nestlé lanceert YES! Repen in papieren verpakking

Technologie & Techniek

Nestlé lanceert YES! Repen in papieren verpakking

Nestlé introduceert een papieren verpakking voor haar YES! repen. Hiermee wordt voor het eerst een tussendoortje verpakt in papier, door gebruik te maken van een ‘high-speed flow wrap’ technologie.

Tot nu toe was het alleen mogelijk om bij het verpakken van houdbare tussendoortjes op hoge snelheid plasticfolie en gelamineerde verpakkingsmaterialen te gebruiken. Door de nieuwe technologie kunnen fabrikanten op grote schaal gebruik maken van papier, zonder in te leveren op productkwaliteit of houdbaarheid.

High-speed flow wrap technologie

High-speed flow wrap technologie is een manier van verpakken die vaak wordt gebruikt voor snackrepen. Op hoge snelheid wordt de wikkel om het product heen gevouwen. Op die manier worden er driehonderd tot zeshonderd producten per minuut verpakt, afhankelijk van het product.

Nestlé heeft het verpakkingsproces binnen de high-speed flow wrap technologie aangepast waardoor er nu in papier verpakt kan worden. Zo wordt het papieren materiaal op de lijn gevormd in een tube. Dit wordt gedaan om het product voorzichtig te verpakken in papier op hoge snelheid. Deze tube is in het proces toegevoegd om te zorgen dat de high-speed flow wrap technologie in staat is om te gaan met de kwetsbaarheid van papier. Ook de printer is aangepast. Doordat papier kwetsbaarder is dan plastic, reageert het ook anders als het door de printerpers gaat. Nestle heeft een op water gebaseerde coating aan de verpakking toegevoegd om de veiligheid en houdbaarheid van het product te garanderen.

In het filmpje hieronder is te zien hoe de YES! repen worden geproduceerd in de papieren verpakkingen.

Duurzame bronnen

Het gebruiken van een papieren verpakking is voor Nestlé de volgende stap in het streven naar volledig gebruik van recyclebare en herbruikbare verpakkingen in 2025. Het papier dat gebruikt wordt voor de verpakkingen komt van duurzame bronnen en is gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC) en The Program for the Endorsement of Forest Certification.

Nederlands recyclebeleid

Het recyclebeleid in Nederland biedt nog wel enkele uitdagingen, vertelt Martine Olijslagers-Kuip, Directeur Chocolade Nestlé Nederland: “YES! brengt met de nieuwe papieren verpakking ook een uitdaging aan het licht in Nederland: in ons land, in tegenstelling tot andere landen, is de norm dat papier pas in de oud papierbak mag als het 100% papiervezel bevat. De nieuwe YES! verpakking bestaat uit 87% papiervezel en voor 13% uit een op water gebaseerde coating om de veiligheid en houdbaarheid van het voedingsproduct te garanderen. De structuur is vergelijkbaar met een tijdschrift die in de oud papierbak gaat. Daarom zijn we met verschillende partijen in gesprek om te kijken wat voor recycling mogelijkheden deze papieren verpakking biedt in ons land. Zo leren we elke dag bij.”

VMT schreef al eerder over het gebruik van papieren verpakkingen door Nestlé:

 

Reageer op dit artikel