nieuws

Ioniqa opent eerste 10 kiloton PET fabriek in Nederland

Technologie & Techniek

Ioniqa opent eerste 10 kiloton PET fabriek in Nederland

Ioniqa opent op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen haar eerste PET plastic up-cycling fabriek in Nederland.

Deze zomer wordt het eerste PET plastic afval ingenomen en verwerkt. Gedurende de rest van het jaar vinden optimalisaties plaats om uiteindelijk op volle capaciteit te kunnen draaien.

PET Plastic

“Met deze enorme stap voorwaarts levert Ioniqa in één keer de voornaamste wereldwijde bijdrage door daadwerkelijk PET plastics eindeloos te recyclen in de circulaire economie. Diverse soorten PET plastics, waaronder gekleurde PET, worden op grote schaal omgezet in hoogwaardige grondstoffen voor voedselverpakkingen,” zegt Tonnis Hooghoudt, CEO en founder van Ioniqa.

‘Virgin’ grondstoffen

Ioniqa gebruikt vloeistoffen waarvan de eigenschappen gewijzigd kunnen worden door een elektrisch veld of magnetisch veld aan te leggen en een specifiek scheidingsproces om gekleurde PET flessen om te zetten in ‘virgin’ grondstoffen. Deze grondstoffen vormen de bouwstenen om nieuwe PET materialen te ontwikkelen, geschikt voor verschillende doeleinden.

Up-cycling

Het gebruiken van PET flessen om nieuwe PET materialen te ontwikkelen wordt door Ioniqa up-cycling genoemd. Bij up-cycling wordt aan oude materialen een nieuwe, duurzame functie gegeven. Het verschil met recycling is, dat bij recycling het oorspronkelijke product en/of materiaal in dezelfde vorm en functie weer opnieuw gebruikt wordt.

Toekomst

Tonnis Hooghoudt over de toekomst van plastic: “De toekomst van plastic verpakkingen ziet er positief uit. Hierna zullen we een vergelijkbaar proces gaan toepassen op andere plastics inclusief synthetische vezels en mogelijk zelfs bioplastics, dus het verhaal Ioniqa wordt alleen maar beter. Hiermee zullen we verder bijdragen aan een schonere en gezondere omgeving voor de toekomstige generatie.”

Unilever

Unilever gaat het materiaal van Ioniqa gebruiken voor haar mayonaise knijpflessen van Hellmann’s en Calvé. Volgens de planning van Unilever bestaan de flessen eind 2019 uit 50% recycled materiaal van Ioniqa en in 2020 bestaan de flessen 100% uit dit recycled materiaal. Lou Lievense, Global Vice President R&D bij Unilever, zegt: “Deze technologie zal een revolutie teweegbrengen in plasticrecycling. De technologie van Ioniqa is baanbrekend en een erg belangrijke stap in de circulaire economie”.

VMT schreef al eerder uitgebreid over deze techniek van Ioniqa:

 

Reageer op dit artikel