nieuws

Mkb-bedrijven experimenteren met nieuwe technologieën

Technologie & Techniek

Mkb-bedrijven experimenteren met nieuwe technologieën

Hoe kunnen bedrijven nieuwe technologieën inzetten om flexibeler te produceren? Dit is de vraag waar bedrijven antwoord op kunnen krijgen binnen het Fieldlab Flexible Manufacturing. Het Fieldlab is een onderdeel van het Team Smart Industry dat in 2014 is opgericht door het Ministerie van Economische Zaken.

Het project Smart Industry bestaat uit 39 Fieldlabs waar bedrijven ervaring kunnen opdoen met een nieuwe technologie. “De grootste uitdaging voor ons is om grotere mkb-bedrijven ervan te overtuigen dat een nieuwe technologie ook voor hen interessant is”, zegt John Blankendaal, Managing Director Brainport Industries en coördinator van het project. “Mkb-ondernemers denken al snel dat een technologie voor hen te duur is of dat het te weinig voor hen kan betekenen. Ik ben ervan overtuigd dat je als mkb-bedrijf er wel in moet investeren om in de toekomst relevant te blijven.” 
 
Grijper groente en fruit 
Een voorbeeld van een bedrijf dat deelneemt aan het Fieldlab Flexible Manufacturing is een machinebouwer van sorteermachines voor groente en fruit. Dit bedrijf doet experimenten met grijpers. “Grijpers bieden veel mogelijkheden”, zegt Blankendaal. “Maar zeker bij zachte producten is het belangrijk dat de grijper het product herkent, zodat hij weet hoe hard hij moet knijpen. Anders loop je het risico dat hij het product kapot knijpt of beschadigt. In dit Fieldlab wordt deze technologie verfijnd.” 
 
Oogsten groenten en fruit 
Een ander voorbeeld van een deelnemer is een leverancier van oogstmachines. Binnen het FieldLab is dit bedrijf bezig met het doorontwikkelen van de visiontechnologieBlankendaal: “Vision wordt nu al veel toegepast voor het inspecteren van groente en fruit op een lopende band. Het oogsten is een complexer proces. De camera moet daarvoor in staat zijn om groente en fruit te herkennen tegen een achtergrond van groene bladeren. Er zijn heel wat algoritmes en wiskundige formules nodig om dit steeds soepeler te laten verlopen.” 
 
Ophalen juiste onderdelen 
Een machinebouwer doet bovendien experimenten met het snel in elkaar zetten van machines in combinatie met robots. “Machines worden in steeds kleinere series gemaakt”, vertelt Blankendaal. “Het deelnemende bedrijf doet proeven met een automatisch geleid voertuig (AGV) dat automatisch de juiste onderdelen ophaalt uit het magazijn. Dit is een logistieke uitdaging. Een volgende stap zou zijn dat de robot helpt deze machine in elkaar te zetten.” 
 
Informatie-uitwisseling in de keten 
Het Fieldlab Flexible Manufacturing is slechts een onderdeel van het grotere project Smart IndustryBlankendaal vertelt dat er ook op andere gebieden interessante ontwikkelingen plaatsvinden. Zo doet een bedrijf experimenten om ERP-systemen beter op elkaar aan te laten sluiten. Daardoor is er een betere informatie-uitwisseling binnen de keten mogelijk. Het hele project duurt tot 2021 en wordt ondersteunt door kennisinstellingen zoals TNO.

Reageer op dit artikel