nieuws

Heineken gebruikt 3D-printers voor productielijnen: tot 90% kostenreductie

Technologie & Techniek

Om efficiëntie in productie te verhogen en productieverlies door kapotte onderdelen zoveel mogelijk tegen te gaan, gaat Heineken gebruik maken van 3D-printen. De bierbrouwer werkt hiertoe samen met 3D-printerfabrikant Ultimaker.

Heineken gebruikt 3D-printers voor productielijnen: tot 90% kostenreductie

Dat meldt het FD. Mocht er een onderdeel in de productielijn kapot gaan dan print een 3D-printer ter plekke een nieuwe. Dit bespaart kosten omdat er geen wachttijd meer is. De productie kan dus gewoon blijven doordraaien.

Heinekenbrouwerij

Heineken produceert verschillende biermerken (500 miljoen liter bier per jaar) dus als een productielijn stilvalt dan kost dat al snel tienduizenden euro’s per uur. Afgelopen jaar vonden er testen plaats met 3D-printers bij de Heinekenbrouwerij in Sevilla. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de productiekosten naar beneden gingen. Het drukken van onderdelen hoeft nu immers niet meer uitbesteed te worden.

Kostenreductie

“In de eerste resultaten van de pilot zagen we een kostenreductie tussen de 70 en 90%”, zegt inkoopmanager Isabelle Haenen van Heineken. Topman Jos Burger van Ultimaker verwacht zijn 3D-printers uit te rollen over 150 brouwerijen, vertelt hij aan het FD. “Alle onderdelen van machines kunnen kapot gaan en moeten op den duur worden veranderd. Lokaal printen scheelt tijd en kosten.”

Beschermkapjes

In eerste instantie paste Heineken de printers vooral toe voor het maken van beschermkapjes. Tegenwoordig gebruikt de brouwer ze ook voor het printen van maatwerk gereedschap en machinedelen. Te denken valt aan een op maat gemaakte tang voor het aandraaien van een specifiek onderdeel of een blokje dat als bumper dienst doet zodat er minder flessen omvallen.

Reageer op dit artikel