nieuws

Beginnen met big data? Start klein, zeggen de voorlopers (video)

Technologie & Techniek

Beginnen met big data? Start klein, zeggen de voorlopers (video)

“We moeten IT omarmen als we niet buitenspel willen komen te staan”, zegt Ruben Bringsken van Baltussen Konservenfabriek. “Nu is het verzamelen en gebruik van data nog geconcentreerd aan het begin en einde van de keten.” In het geval van Baltussen respectievelijk bij de zaadleveranciers en bij de retail. “Als het midden van de keten zich ontwikkelt, kunnen ook zij grote voordelen uit het gebruik van IT halen.”

Bringsken was een van de keynote-sprekers tijdens de tweede editie van het Engineering in Food&Beverage event. Het thema was: Van Big Data naar Smart Decisions trok meer dan 300 bezoekers naar De Fabrique in Maarssen.

Context is belangrijk

Data biedt vooral voorspelkracht, betoogde trendwatcher Nart Wielaard, een van de andere keynote-sprekers. Hij benadrukte echter: “Alleen patronen waarnemen is niet voldoende, de context is net zo belangrijk.” Dat kwam in de middag ook aan bod tijdens de lezing van Wonderware: bij de analyse van data, is een expert nodig die de conclusies op waarde kan schatten.

Gebruik data die je al hebt

Tijdens meerdere lezingen kwam ook naar voren dat bedrijven al veel data bezitten, maar er nog niet veel mee doen. Bringsken noemt het ‘little data’: “Om de technologie te laten werken, moeten de organisatie- en ketenstructuren deze faciliteren. Data moet gedeeld en gebruikt worden: we gebruiken nu vaak onze little data niet eens.”

Henk-Jan Snellink, directeur van machinebouwer WP Haton, gaat zelfs nog verder: gebruik de kennis die bij je werknemers zit. “Je moet eerst de data ontsluiten die bij je eigen mensen aanwezig is. Daarna kan je naar jouw klanten gaan om data te delen, hoewel je die toch niet krijgt”, grapte Snellink. Dat sluit naadloos aan bij de volgende boodschap: Onderling vertrouwen is noodzakelijk.

Geïnformeerd vertrouwen vs blind vertrouwen

Meer informatie – geïnformeerd vertrouwen – leidt volgens Wielaard vaak juist tot wantrouwen want de consument wil niet nadenken. Blind vertrouwen is als een consument alleen naar de houdbaarheidsdatum op een pak melk in de supermarkt kijkt en het vervolgens aanschaft. “Hij gaat er van uit dat het product verder goed is.” Wielaard gelooft in de kracht van een groep, een crowd om vertrouwen te kweken: crowditing bijvoorbeeld Wikipedia.

Begin klein

Een van de belangrijkste boodschappen van de dag was om vooral te beginnen, al is het op kleine schaal. Bringsken is afgelopen zomer begonnen met het in kaart brengen van de al aanwezige data. Tijdens de workshop van de Big Data Innovatiehub gaf Saskia Du Bois de deelnemers mee om klein te beginnen met een onderwerp met potentie. “Het is goed om te proberen en te experimenteren op kleine schaal.”

Broodproducent Borgesius begon ook op kleine schaal met een model om de derving van brood in de retail tegen te gaan. Het model geeft op basis van historische cijfers en alle invloedfactoren een meerdaagse voorspelling van de optimale beschikbaarheid per broodartikel per winkel per dag. Invloedsfactoren zijn onder andere het weer, aankomende promotie-acties en lokale gebeurtenissen met verkoopimpact (bijvoorbeeld vakantiegangers). Op basis van leveringen en kassatransacties wordt per winkel het dag-bezoekers-profiel bepaald, en per artikel de out-of-stock en derving berekend. Dit is dan weer input voor het model, aldus Hein Boersma van Borgesius.

 

Reageer op dit artikel