nieuws

MijnMelk: ‘melk direct verwerkt op de boerderij’

Technologie & Techniek

MijnMelk: ‘melk direct verwerkt op de boerderij’

Vanaf deze week wordt de melk op de biologische boerderij De Dobbelhoeve rechtstreeks na het melken op de boerderij gepasteuriseerd en verpakt. Hierdoor is het volgens de boer bijzonder vers en uniek traceerbaar.

De melk zal verkocht worden onder het merk MijnMelk en is vanaf 9 september te koop in alle Albert Heijn winkels van Nederland.

Directe verwerking

Nadat koeien gemolken worden op de boerderij komt de melk direct vanuit de melkrobot in de automatische zuivelverwerker. Hier wordt de melk gepasteuriseerd, gehomogeniseerd en verpakt. De melk wordt in één van de vier verschillende flessen verpakt die herleid kunnen worden na de vier koeienfamilies die aanwezig zijn op de boerderij.

Traceerbaarheid

Deze manier van verwerking zorgt ervoor dat de melk traceerbaar is tot wanneer de melk gemolken en gebotteld is. Daarnaast is de melk dus ook traceerbaar tot uit welke koeienfamilie het komt.

Vrij koeverkeer

Verder is melk biologisch en krijgen de koeien volgens de boer veel vrijheid. Zo wordt er gebruikt gemaakt van het principe ‘vrij koeverkeer’ wat betekent dat de koeien kunnen gaan en staan waar zij willen. Het is dan ook vrij aan de koeien wanneer zij zich laten melken door de melkrobot, maar ook wanneer zij gaan eten en grazen.

Melkproces

Het melkproces is te volgen op de website van MijnMelk en op de livestream hieronder. 

Reageer op dit artikel