nieuws

Directeur Baltussen gelooft in data delen in de keten

Technologie & Techniek

Directeur Baltussen gelooft in data delen in de keten

“Het ontsluiten van data gaat in de komende vijf jaar toenemen. ERP-systemen zijn daar niet op voorbereid,” zo stelt Ruben Bringsken, directeur van conservenfabriek Baltussen.

Ruben Bringsken is keynote spreker tijdens het Engineering in Food&Beverage Event op 10 oktober 2018 in De Fabrique in Maarssen.

 

“De huidige ERP-systemen zijn niet futureproof.” Ruben Bringsken, directeur van conservenfabriek Baltussen merkt dat in de voedingsketen veel data en informatie niet goed wordt ontsloten. “De huidige ERP-systemen zijn te log en kunnen de exponentiële toename van data niet aan.” Nieuwe technologieën die de huidige ERP-systemen kunnen vervangen zijn er echter nog niet, maar daar wordt door Bringsken  hard aan gewerkt. Hij is niet alleen directeur van de conservenfabriek, hij heeft ook enkele ICT-bedrijven onder zich. Een van de bedrijven is een dataplatform aan het bouwen om de data in de gehele groenteverwerkingsketen goed zichtbaar te maken.

Ontsluiten van data

“Het ontsluiten van data gaat in de komende vijf jaar toenemen. Een ERP-systeem werkt met gestructureerde data, met velden en kolommen. De dynamiek in de keten wordt nog groter, daar moet je in meegaan. Belangrijk is om te weten: wat heb je echt nodig, welke data sla je op en welke data gebruik je real-time? Sommige beslissingen kan een machine zelf nemen als deze de juiste data ontvangt en de beslissing kan door een machine sneller worden genomen dan door een mens.”

Macht in de keten

Baltussen heeft al flinke stappen gezet op het gebied van zout- en suikerreductie in haar conservenproducten. Volgens Bringsken redt een bedrijf in zijn sector het daar alleen niet mee. “We moeten ook naar de grondstoffen kijken. Onze groenteketen moet investeren in de veredeling van zaden, anders gaan chemische bedrijven onze zaden produceren. Kijk maar naar de overname van Monsanto door Bayer. Dat is een heel groot risico.”

Bringsken voert een pleidooi voor krachtenbundeling in de keten en om de veredeling van zaden daarin mee te nemen, “anders gaan partijen buiten de keten bepalen wat onze startmaterialen zijn.” Volgens de ondernemer wordt de groenteverwerkingsketen bepaald door twee machtsblokken: één aan het begin van de keten (zaadveredelaars) en één aan het eind van de keten (de retailer). “Dat zorgt voor excessen in de keten. Het delen van data kan deze verhoudingen veranderen.”

 

Engineering in Food&Beverage

Meer horen van Ruben Bringsken? Benieuwd naar meer voorbeelden van foodbedrijven die meer doen met hun data zoals FrieslandCampina, Borgesius en Barry Callebaut?

Bekijk het programma

Meld u direct aan

Reageer op dit artikel