nieuws

‘Nestlé wil met blockchainsysteem vertrouwen consument terug winnen’

Technologie & Techniek

‘Nestlé wil met blockchainsysteem vertrouwen consument terug winnen’

Nestlé slaat samen met negen grote levensmiddelenfabrikanten de handen ineen om samen te werken aan een blockchainsysteem genaamd ‘Food trust’. Hiermee moeten de herkomst van ingrediënten in producten inzichtelijk worden en recalls van producten sneller verlopen. Nestlé hoopt zo het vertrouwen van consumenten terug te winnen, vertelt Chris Tyas, hoofd bevoorradingsketen bij Nestlé, in de Wall street Journal.

Nestlé zal met het systeem experimenteren op eigen producten in de kindervoedinglijn genaamd ‘Gerber Baby Food’. Tijdens de pilot wordt er gekeken of de technologie groente en  fruit dat in de producten zit, kan traceren om zo de herkomst vast te leggen.

Food recalls

Volgens Tyas kunnen food recalls het vertrouwen van consumenten in het merk beschadigen. “Nieuws rondom recalls van babyvoeding raakt een bijzonder gevoelige snaar bij consumenten. Dat is één van de redenen voor Nestlé om de Gerber-producten te kiezen voor de blockchain-test.”

Vertrouwen consument terug winnen

Verder zou Nestlé volgens Tyas de technologie zien als een manier om het vertrouwen van consumenten in zijn algemeenheid terug te winnen.

 “Mensen willen, terecht, weten waar de ingrediënten in de voeding die ze aan hun baby geven vandaan zijn gekomen,” zei hij. “We wilden een product kiezen voor de test waarin vertrouwen iets betekent.”

Samenwerking partners en concurrenten

Nestlé werkt samen met negen andere grote levensmiddelenfabrikanten waaronder concurrenten Unilever en Walmart. De samenwerking kan de ontwikkeling van het blockchainsysteem versnellen, hopen de partijen.  Iedere producent kan zo de voordelen van het systeem  plukken omdatt er sneller en beter gereageerd kan worden op recalls.

Voedselsysteem veiliger

Volgens de  Nestlémanager  is samenwerking van grote spelers in de voedingsindustrie een pré om de technologie tot een succes te maken. “Blockchaintechnologie kan bedrijven helpen om het voedselsysteem veiliger te maken,” zei Tyas, “maar alleen als grote spelers samenwerken.”

Reageer op dit artikel