nieuws

Lely introduceert “revolutie in melkverwerking”: zuivelfabriek op de boerderij (video)

Technologie & Techniek

Lely introduceert “revolutie in melkverwerking”: zuivelfabriek op de boerderij (video)

Samen met VME Engineering ontwikkelde familiebedrijf Lely de ‘Lely Orbiter.’ Dit is een soort kleine zuivelfabriek voor op de boerderij. De boer kan hiermee gelijk zijn melk verwerken en bottelen. Dit biedt voor agrariërs de mogelijkheid meer waarde toe te voegen aan hun product.

De Lely Orbiter is direct aan te sluiten op de melkrobot waarna de melk binnen een half uur achtereenvolgens verwerkt en gebotteld wordt. Dit bespaart transportkosten van de melk naar de verwerker en scheelt dus CO2-uitstoot, aldus Lely.

Melkverwerking

Het automatische melkverwerkingssysteem is 24 uur per dag, zeven dagen per week actief en voldoet aan de hoogste voedselveiligheidsbeleid, benadrukt het familiebedrijf uit Maassluis dat vooral producten levert aan de agrarische sector. Het systeem is specifiek ontworpen voor het verwerken van een beperkte stroom melk. Zo kan het de melk direct na het melken verwerken door het af te koelen naar 4 graden Celsius. De continue, geautomatiseerde werking verzekert een hoge capaciteit. Door de gesloten opstelling van het systeem, het feit dat er slechts enkele verwerkingsstappen zijn en er weinig tijd verloopt tussen het melken en de verwerking, zijn zowel de melkkwaliteit als de voedselveiligheid gegarandeerd, geeft het bedrijf aan.

Melk vermarkten

Volgens Lely biedt het Orbiter-systeem boeren de mogelijkheid om hun eigen melk direct te vermarkten en zo hun inkomsten te verhogen. Ze kunnen hun product als ‘premium’ in de markt zetten en hiervoor een meerprijs vragen. Door de hogere inkomsten kunnen boeren makkelijker inspelen op veranderende consumenteneisen. De smaak en samenstelling van de melk kunnen variëren afhankelijk van koeienras, lactatiefase, rantsoen en de keuzes die de boer tijdens de verwerking maakt.

“Met de Orbiter heeft de melkveehouder volledige controle over de verwerking van de melk van een willekeurige groep koeien. Zo kan hij de verwerking afstemmen op het eindproduct en de consument”, zegt directeur Alexander van der Lely op een bijeenkomst op de boerderij van Guus van Roessel in Udenhout.

Van Roessel werkte de afgelopen acht maanden met het melkverwerkingssysteem op zijn melkveehouderij. “Dit zuivelverwerkingssysteem voor toepassing op het melkveebedrijf doet niet onder voor de hoge kwaliteit die grote industriële verwerkers realiseren.” Maar het automatische melkverwerkingssysteem biedt nog meer voordelen, meent Van der Lely.

Traceerbaarheid melk

“De kwaliteit en smaak van de melk worden gewaarborgd omdat de verwerking direct op het bedrijf en dus veel sneller gebeurt en de afstand van koe tot consument korter is. Met dit innovatieve systeem kan de melk van kleine groepen koeien separaat worden verwerkt, waardoor de melkveehouder flexibel en efficiënt kan werken. Consumenten zullen de geproduceerde melkproducten kunnen traceren naar de specifieke bedrijven waar ze worden gemaakt.“

Het komende jaar zet Lely een aantal Orbitersystemen in de markt en zal verder onderzoek doen naar de directe verwerking van melk in combinatie met robotmelken.

Reageer op dit artikel