nieuws

TNO: ‘We zijn bezig met opschalen 3D-foodprinting’ (video)

Technologie & Techniek

TNO: ‘We zijn bezig met opschalen 3D-foodprinting’ (video)

De mogelijkheden voor het driedimensionaal printen van voedingsmiddelen nemen toe. Binnen afzienbare tijd verwachten Wageningen University and Research (WUR) en TNO 3D-foodprinting op te kunnen schalen, zo bleek tijdens de 3D Food Printing Experience die onlangs plaatsvond op de Campus van de WUR. Bekijk de videoreportage die VMT daar maakte.

Nu 3D-foodprinting zich steeds verder ontwikkelt, ontstaan ook andere businessmodellen, vertelt Daniël van der Linden van TNO tijdens de 3D Food Printing Experience op de Wageningse Campus.

Waardeketens

“3D-foodprinting is echt iets heel anders dan 100.000 dezelfde producten maken. Wat je nu doet is 100.000 unieke producten maken. Wat betekent dat bijvoorbeeld als propositie voor je klant, hoe ga je dat aanpakken en met welke partijen? Zeker is dat er door 3D-food printing hele andere waardeketens zullen ontstaan.”

Kansen voedingsindustrie

Welke kansen biedt 3D printing voor de voedingsmiddelenindustrie? Bekijk de videoreportage die VMT maakte op de 3D Food Printing Experience in Wageningen.

Digital Food Processing Initiative (DFPI)

Onlangs lanceerde WUR samen met partners als de Technische Universiteiten van Eindhoven en Delft en TNO het Digital Food Processing Initiative (DFPI). Hierbij wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn als een hightech-technologie wordt ingezet in de voedingsindustrie.

“Voor ons is 3D-foodprinting het begin van DFPI. De komende jaren gaan we met klanten op zoek naar voorbeelden waarbij je innovaties uit de hightechmarkt gaat toepassen op voeding.” Momenteel presenteerden de DFPI-partners vijf programma’s  die ieder zo’n €4 miljoen kosten. De initiatiefnemers roepen voedingsbedrijven op zich zoveel mogelijk aan te sluiten bij de projecten van DFPI.

.

Reageer op dit artikel