nieuws

‘Digitale assets zijn een cruciaal aspect van industrie 4.0’

Technologie & Techniek

‘Digitale assets zijn een cruciaal aspect van industrie 4.0’

De digitale transformatie van een bedrijf moet niet worden gedreven door de wens om de laatste technologie te hebben, maar om de efficiëntie en performance te verbeteren.

Dit stelt analyseburo Bureau Veritas in een whitepaper The digital asset across industries.

 

Niet alle assets hoeven worden te gedigitaliseerd, er moet een economische reden voor zijn. Een plan voor een digitale transformatie moet deze evolutie in ogenschouw nemen. Net als bij fysieke assets vereist een succesvolle transitie voldoende resources zoals mensen, processen, data en systemen, aldus de opstellers van het document.

 

Standaardiseren vocabulaire

Het is essentieel om de vocabulaire over digitale assets te standaardiseren. Volgens Veritas kunnen ketenpartners alleen dan de issues zonder misverstanden bespreken. In het document is een lijst met definities opgenomen voor veelgebruikte termen zoals AI, asset en IoT. Zo worden ook digitale assets uitgebreid omschreven.

 

Wat is een digitale asset?

Een digitale asset bestaat uit een dynamische set van informatie benodigd om een asset (een persoon of een voorwerp bijvoorbeeld een machine die van waarde is voor een bedrijf) te ondersteunen en de businessperformance te verbeteren. Vier onderdelen zijn daarvoor nodig: data (om de asset te kunnen omschrijven), visualisatie (van de data), toepassing (wat te doen met de data) en samenwerking (managen van toegang en uitruil van data).

 

Deze vier onderdelen kunnen in oplopende mate van ontwikkeling worden gecategoriseerd:

Data kan ongestructureerd zijn tot continu gemonitord en gestructureerd

Visualisatie kan variëren van 1D tot 3D en CAD-tekeningen

– De toepassing – wat te doen met de data- kan variëren van simpele calculaties tot geavanceerde technieken (voorspellend, AI en analytisch)

Samenwerking kan zijn: alleen medewerkers kunnen de data lezen of de data wordt gedeeld via notificaties of interoperabel: via interfaces tussen samenwerkingspartners

 

Van simpel tot uitgebreid

In de whitepaper worden een paar voorbeelden gegeven van de volwassenheid van digitale assets van verschillende bedrijven van basic tot geavanceerd: Een bedrijf met 2D-tekeningen in pdf van de apparatuur, documenten die op lokale servers zijn opgeslagen en inspecties die gedaan worden zoals de regelgeving vereist tot een bedrijf waar de machines sensoren hebben, waar een CAD-model van de machines aanwezig is en waar risico-analyses worden uitgevoerd volgens de eindige elementenmethode.

 

Zorgvuldig strategie opstellen

Bureau Veritas concludeert dat bedrijven moet zorgvuldig een strategie opstellen die past bij de fase waarin ze zitten. Simpelweg de laatste technologieën implementeren is niet het antwoord. De digitale revolutie en het concept van een digitale asset zorgt voor een reeks aan mogelijkheden en uitdagingen. Door deze goed te bespreken kan een effectieve strategie worden ontwikkeld.

 

Engineering in Food & Beverage event

Wordt voedsel veiliger van data? Industrie 4.0, Internet of Things, Big Data – termen die al een aantal jaren de ronde doen. In de voedingsmiddelenindustrie en zeker ook in de machinebouw. Hoe zorgen machinebouwer en F&B-producent dat zij veilig het maximale uit hun eigen en gecombineerde kennis en data halen? Gegevens verzamelen is één, data delen en tot de juiste beslissingen komen op basis van deze data is een heel ander verhaal. Deze en nog veel meer andere onderwerpen komen aan bod tijdens de tweede editie van Engineering in Food&Beverage op 10 oktober in De Fabrique in Utrecht.

Reageer op dit artikel