nieuws

AgOS en Frievar starten blockchain-pilotproject in varkensketen

Technologie & Techniek

AgOS en Frievar starten blockchain-pilotproject in varkensketen

Het Nederlandse Agritech-bedrijf AgOS en ketenconcept Frievar starten per direct met een uitgebreid blockchain-pilotproject. De twee organisaties willen doormiddel van blockchain de volledige varkensketen in beeld brengen om hogere kwaliteit en voedselveiligheid te waarborgen.

De eerste resultaten van de pilot worden eind 2018 verwacht.

Meer garantie kwaliteit en herkomst

Sidney Richards en Pieter Klapwijk, twee van de founders van AgOS, stellen in een bericht aan de pers dat de blockchain de aangesloten partijen in staat stelt meer garanties te geven over de kwaliteit en herkomst van het vlees:

“Door gebruik van de blockchaintechnologie kan eenmaal ingevoerde data niet ongemerkt aangepast worden en door het combineren van data uit verschillende bronnen zal het invoeren van onjuiste data eerder opvallen. Eindafnemers kunnen precies zien of aan al hun eisen aan het vlees is voldaan, van de kwaliteit en grondstoffen van het voer, tot het medicijngebruik en de stalruimte aan toe.”

Betere informatievoorziening

Over de voordelen van dit project is Cor van Doorn, mede-eigenaar van Frievar, in het bericht naar de pers duidelijk: “Door iedere stap van het proces vast te leggen verkrijgen we een veel betere informatievoorziening. Dit stelt ons in staat om het proces over de héle keten te verbeteren, in plaats van iedere verwerker zijn eigen deel, met als gevolg hogere kwaliteit en veiligheid.”

Vertraagd varkenstransport

John Lorist, mede-eigenaar van Frievar, geeft als voorbeeld van de nieuwe werkwijze ‘een vertraagd varkenstransport’.

“Voorheen wisten wij alleen het tijdstip van inladen en slachten van de varkens, maar niet dat van aankomst bij het slachthuis. Door al deze stappen vast te leggen, zowel vanuit de transporteur als vanuit het slachthuis, kunnen we in kaart brengen of de varkens wel voldoende gerust hebben na een onverwacht oponthoud onderweg. Maar we kunnen ook het effect hiervan op de kwaliteit van het vlees inzichtelijk maken.”

 

Reageer op dit artikel