nieuws

WUR zet in op digitaal aangestuurde voedselproductie

Technologie & Techniek

WUR zet in op digitaal aangestuurde voedselproductie

Deze week vindt de lancering van het initiatief Digital Food Processing Initiative (DFPI) plaats op de Wageningse campus. De stuurgroep is een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR), TNO, AMSYSTEMS Center en Technische Universiteit Eindhoven.

De lancering zal plaats vinden tijdens de 3D Food Printing Experience, waar voedingsmiddelenfabrikanten, ingrediëntenleveranciers, machinefabrikanten, cateraars en retailers en andere geïnteresseerde partijen kunnen kennismaken met mogelijkheden van digitale food processing.

Digital Food Processing Initiative

De stuurgroep focust zich op vijf innovatierichtingen: duurzaamheid, gepersonaliseerd voedsel, on demand voedselproductie, nieuwe vormen en smaken en nieuwe sociale ervaringen.

De ambitie van DFPI is om wereldwijd het consortium voor digitale aangestuurde voedselproductie te worden. “De gecombineerde expertise van food en digitale technologie is uniek, en juist daarmee helpen we bedrijven grote stappen vooruit,” zegt Pieter Debrauwer, research manager bij TNO/AMSYSTEMS Center, en lid van de stuurgroep DFPI.

3D Food Printing Experience

Tijdens het evenement vinden demonstratie van 3D-food printing en presentaties over succesvolle toepassingen van digitale technieken in de voedingsmiddelenindustrie plaats.

“We geven bedrijven inzicht in de mogelijkheden en helpen hen met kennis van food en high tech systemen. Zo kunnen ze snel de vertaalslag maken van idee naar markt,” aldus Ben Langelaan, research manager Food Technology in Wageningen en lid van de stuurgroep DFPI.

3D-food printing

Om de toepassing van 3D-food printing te versnellen en te vereenvoudigen, hebben de drie Nederlandse onderzoeksinstellingen TNO, Wageningen Universiteit & Research en de Technische Universiteit Eindhoven de handen ineengeslagen om een uitgebreid onderzoeksprogramma op het gebied van 3D-food printing op te zetten.

Innovatief productieproces

3D-food printing is een innovatief productieproces. Een volledig 3D-object wordt laag voor laag opgebouwd, op basis van een 3D-computerontwerp en zonder gebruik te maken van mallen of tussenstappen. 3D-printing werd in eerste instantie gebruikt in de verwerkingsindustrie, met materialen zoals metalen en kunststoffen. In de afgelopen jaren is het volgens de WUR echter mogelijk geworden veel meer materialen te gebruiken, waardoor er veel meer toepassingen zijn ontstaan.

Reageer op dit artikel