nieuws

Verpakkingsmachines kunnen flexibeler met hefdraaimotoren

Technologie & Techniek

Verpakkingsmachines kunnen flexibeler met hefdraaimotoren

Sluitprocessen kunnen met hefdraaimotoren aanzienlijk flexibeler worden ingericht dan met conventionele nokkenschijftechniek. Om deze reden heeft Tölke, specialist in verpakkingsmachines, een nieuwe installatie voor het vullen en afsluiten van producten uitgerust met hefdraaimotoren. Hiermee profiteert de gebruiker van kortere ombouwtijden, kortere stilstandtijden en een groter toepassingsspectrum van de machine.

“Mechanische nokkenschijven worden al tientallen jaren toegepast bij hefprocessen en zullen ook in de toekomst in veel vul- en sluitmachines in het lage en midden-vermogenssegment te vinden zijn”, aldus Franz-Josef Patzelt, één van de directeuren van Franz Tölke. “Met hun elektronische pendanten kan het sluitproces echter aanzienlijk eenvoudiger worden afgestemd op individuele producteisen, en kan sneller van product worden gewisseld, zoals steeds meer gebruikers eisen.”

 

Hefdraaimotor

Als bij de wisseling van product echter het sluitproces zelf moet worden gemodificeerd, is vervanging van de bij de hefbeweging van het schroefproces betrokken mechanische hefnokken doorgaans onvermijdelijk. Omdat dit veel tijd in beslag neemt en gepaard gaat met hoge kosten, heeft Tölke nu voor toepassingen waarbij vaak van product wordt gewisseld een carrouselmachine met 16 sluitstations ontwikkeld, waarbij het complete schroefproces wordt uitgevoerd met behulp van hefdraaimotoren van het type PR01-84 van LinMot (vertegenwoordigd door Groneman bv).

 

Alle gewenste combinaties

In de compacte behuizing van deze speciaal voor sluit- en schroefprocessen ontwikkelde elektromotor uit de PR01-serie van LinMot zijn zowel een lineaire als een rotatieve direct drive opgenomen, die apart kunnen worden aangestuurd. Hiermee kunnen alle gewenste combinaties van lineaire en rotatiebewegingen worden gerealiseerd.

 

“Voor het draaigedeelte van het schroefproces gebruiken we al langer in plaats van een pneumatische motor een rotatieve servomotor, als de toepassing bij het vastschroeven een gedefinieerde draaihoek en een gedefinieerd draaimoment vereist, respectievelijk wisseling van product met één druk op de knop gewenst is”, aldus Franz-Josef Patzelt.

 

Elektronische hefas

Nieuw is echter de toepassing van een elektronische hefas in de sluitmachine. “De sluiting moet worden opgenomen, op de fles worden geplaatst en vervolgens zo worden geleid dat de draaibeweging optimaal wordt ondersteund”, licht Markus Kröger, de verantwoordelijke projectmanager van Tölke, toe. “Als deze hefbeweging wordt gestuurd via een hefnok, zijn de hoogten waarop de dop wordt opgenomen en afgezet en het totale bewegingsverloop vast gedefinieerd.”

Reageer op dit artikel