nieuws

Anuga FoodTec: Van augmented reality voor onderhoud tot plasticdetectie

Technologie & Techniek

Anuga FoodTec: Van augmented reality voor onderhoud tot plasticdetectie

Veel bezoekers, maar ook veel innovaties op de Anuga FoodTec in Keulen. Een greep uit het het aanbod in de video’s in dit artikel: een intelligent producttransportsysteem, een zeer gevoelig X-ray detectie-apparaat, een oplossing om plastic, steentjes en insecten uit vloeibare producten te vissen en augmented reality voor onderhoud van machines.

AcoposTRAK

B&R Industriële Automatisering sinds juli 2017 een business unit van de ABB Groep) is zo goed als klaar voor de uitrol van een nieuw intelligent en effectief producttransportsysteem met de naam AcoposTRAK. (pdf). Volgens Sales Manager OEM Netherlands Bas Michielsen van B&R Industriële Automatisering is het een adaptief transportsysteem voor onder meer flessen en andere producten dat ervoor zorgt dat er meerdere productstromen tegelijk verwerkt kunnen worden. Het systeem is uitgerust met een autonome controle van het transport en een ingebouwde zogeheten ‘collision avoidance’ om te voorkomen dat producten op de transportband tegen elkaar aan botsen. De transportband is ook ingericht op kleine tot grote batchgrootten. Zelfs een batchgrootte van 1 is mogelijk. Fabrikanten die het systeem installeren krijgen daarbij ook een zogeheten ‘digital twin’ ofwel geavanceerde computersimulatie van de transportband erbij, zodat er vooraf gesimuleerd kan worden en de time-to-market’ daarmee enorm wordt verkort, zo zegt Michielsen. Er draaien inmiddels in verschillende fabrieken enkele proefopstellingen, maar de verwachting is dat dit snel zal worden uitgebreid.

Video AcoposTRAK:

 

X34 X-Ray Inspectie

Ook de ontwikkelingen bij Mettler-Toledo staan niet stil, zo bleek op de Anuga FoodTec. De leverancier van onder meer X-ray inspectiesystemen presenteerde op de beurs de X34 Serie. Het gaat om een gevoeliger inspectiesysteem voor productcontaminaties, weet Sales Manager Mari Bögels van Mettler-Toledo. “De vraag vanuit voedingsmiddelenproducenten om gevoeligere apparatuur zien we stijgen. Waarom? Omdat media en social media ieder fout in voedselproductie veel aandacht geven. Gevoeligheid voor verontreiniging in producten speelt daarbij een grote rol. Vroeger werd er gewoon een nieuwe doos koekjes op gestuurd naar een consument die iets vond in een product, maar nu is het een foto op Facebook en dan gaat het los. Met inspectiemachines die gevoeliger zijn krijgen klanten minder klachten. Maar om kleinere verontreinigingen te ontdekken zijn er kleinere diodes nodig in het apparaat en een X-ray buis met meer vermogen om door het product heen te komen. En vervolgens ook veel snellere software om veel meer beeldlijnen te kunnen verwerken om de juiste analyse te maken.”

Video X-ray inspectiesysteem:

 

Food Radar

Het Zweedse bedrijf Food Radar Systems zegt op basis van een innovatieve technologie verontreinigingen te kunnen vinden en verwijderen. Zacht en hard plastic, rubber, hout, pitten, insecten, etcetera. Het gaat om verpompbare voedselproducten zoals babyvoeding, yoghurt, fruitsappen, tomatenpulp, sauzen, jam en soepen. Volgens CEO Sven Bodell van Food Radar Systems werkt het systeem totaal anders dan traditionele systemen zoals X-ray inspectie en metaaldetectiesystemen. “We hebben een gepatenteerde technologie op basis van microgolven waarmee we ook materialen met een lage dichtheid kunnen opsporen zoals zacht plastic.” Het detectiesysteem is ontworpen voor clean-in-place (CIP) en bestaat uit een viertal delen: een bedieningspaneel, een ‘rejecter’ unit, een bufferpijp en een sensorunit. Volgens Bodell is het bovendien een veilig systeem. “Er wordt gebruik gemaakt van microgolven, maar de kracht daarvan is slechts 0,001W, ofwel duizend keer lager dan het wattage dat een mobiele telefoon uitzendt.”

Video Food Radar Systems

Augmented reality ARSystem

De Italiaanse machinebouwer Velati Tecnologie Alimentari komt met een toepassing ARSystem waarmee het onderhoud van machines gecontroleerd kan worden met augmented reality. Via een speciale app op de telefoon of een tablet kan worden gesignaleerd welk onderhoud een machine nodig heeft door er een foto van te maken. Michele Riva, Export Sales Manager van Velati: “Onderhoud kan een problemenkindje zijn binnen de foodindustrie. Met Industrie 4.0 oplossingen proberen we hierin een stap te zetten. De laatste ontwikkeling hierbij is augmented reality. Je neemt een foto van de machine en je kunt in een oogopslag alle technische en processing-parameters van de machine zien. En ook de stappen die je moet zetten op het gebied van onderhoud. Moet er olie worden ververst of pakkingen worden vervangen? Handige informatie voor het onderhoudsteam waarmee ook lange productiestops kunnen worden voorkomen en er duurzamer met de machinerie kan worden omgesprongen.”

Video ARSystem

 

De complete video van de Anuga FoodTec met alle vier hierboven beschreven innovaties is hier te bekijken:

Reageer op dit artikel