nieuws

Heineken geeft verpakkingen extra focus in energiereductieprogramma

Technologie & Techniek

Heineken geeft verpakkingen extra focus in energiereductieprogramma

Bierbrouwerij Heineken heeft een nieuw ‘Drop the C’ programma gelanceerd voor hernieuwbare energie. Het bedrijf wil het aandeel thermische energie en elektriciteit uit hernieuwbare grondstoffen verhogen van 14 tot 70% in 2030.

Heineken wil echte reductie bereiken en zal daarom geen ongebundelde certificaten kopen om de doelstellingen te bereiken. De brouwerij zet ook emissiedoelstellingen voor distributie en koelen en voor het eerst ook een reductiedoelstelling voor verpakken.

Samenwerken

“Een significant deel van onze carbon footprint komt van onze verpakkingen. Het is een onderdeel waar een reductie lastiger te halen is omdat we het simpelweg niet alleen kunnen doen”, verklaart CEO Jean-François van Boxmeer. Samenwerking is bijvoorbeeld nodig om meer blikken en flessen te recyclen, de gebruikte hoeveelheid glas te verminderen net als andere materialen gebruikt in verpakkingen.

Thermische energie

In 2017 heeft de multinational een aantal projecten geïdentificeerd die zullen bijdragen aan de ambitie. Lastig is wel dat het bedrijf in vele landen brouwerijen heeft waar hernieuwbare energiebronnen niet altijd voorhanden is.

De brouwerijen hebben vooral thermische energie nodig om de ketels te verwarmen die nodig zijn voor het brouwproces en elektriciteit voor het productieproces. Het bedrijf heeft al geïnvesteerd in hernieuwbare elektriciteit via zonne- en windenergie ook in Nederland.

Op dit moment komt 7% van de thermische energie van biomassa en biogas. Om thermische energie uit hernieuwbare grondstoffen te halen, is een stuk lastiger, omdat de bedrijven het zelf moeten produceren en commerciële mogelijkheden weinig voorhanden zijn. Waar het wel lukt is in Vietnam waar een ongebruikte afvalstroom van rijstvezels wordt gebruikt om de ketels op te warmen.

Reageer op dit artikel