nieuws

Wat kan food met blockchain?

Technologie & Techniek

Wat kan food met blockchain?

Volgens IBM gaan veel bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie dit jaar aan de slag met blockchain. Dat zegt Louis de Bruin, die mede leiding geeft aan de Europese Blockchain Practice van IBM in een interview met VMT. Op het Food Future Event op 5 april in Den Bosch worden er een aantal concrete cases in food gepresenteerd.

De blockchaintechnologie is volgens De Bruin uitermate geschikt transparantie en traceability te waarborgen. “Een van de belangrijkste zaken die je kunt verbeteren met een blockchain is traceerbaarheid. Omdat iedere ketenpartij gegevens in de blockchain plaatst, krijg je steeds meer informatie over wat er gebeurt met het voedsel.”

Binnen 3 seconden

De Bruin geeft een voorbeeld: “Stel er zit een schimmel in een pakje mango’s in de supermarkt, dan ben je er nu pas drie maanden later pas achter hoe dat is gekomen. Je moet een enorm forensisch detectiewerk uitvoeren, omdat er zoveel partijen bij die mango’s zijn betrokken: de supermarkt zelf, distributiecentra, verschillende transporteurs, leveranciers van koelapparatuur, bedrijven die de goederen bespuiten tegen insecten en pathogenen, de boeren, de douanes, etcetera. Vind dan maar eens uit wie de fout heeft gemaakt. Walmart en IBM voorzien dat met blockchain technologie deze informatie binnen 3 seconden boven tafel kan worden gebracht. Er kan precies worden achterhaald welke stappen de mango’s hebben doorlopen en waar de fout zich heeft voorgedaan.”

Lees het hele interview met De Bruin hier.

Food Future Event

Op het Food Future Event op 5 april in Congrescentrum 1931 in Den Bosch wordt uitgebreid ingegaan op het thema blockchain in een van de parallelsessies.

Blockchain: veelbelovend of te veel belovend
Sessievoorzitter: Marjan De Bock-Smit, oprichter en eigenaar SIM Supply Chain Information Management

Blockchain lijkt wel het toverwoord van 2018. Alsof met deze nieuwe borgingstechnologie alle problemen van levensmiddelenketens voorbij en audits niet langer nodig of op zijn minst anders gehouden kunnen worden. Toch staat deze technologie nog in zijn kinderschoenen. De eerste voorlopers in de sector verkennen inmiddels via kleinschalige, afgebakende projecten de mogelijkheden? Wat zijn hun ervaringen tot nu toe. Is deze technologie echt zo veelbelovend als vaak wordt beweerd en wat is hiermee wel en wat niet mogelijk en in hoeverre moeten organisaties en ketens daarop worden aangepast?  

Aanmelden voor het event kan hier.

Het complete programma van het Food Future Event op 5 april is hier te vinden.

Reageer op dit artikel