nieuws

Plant Meat Matters geeft ontwikkeling vleesvervangers boost

Technologie & Techniek

Plant Meat Matters geeft ontwikkeling vleesvervangers boost

Via de publieke-private samenwerking (PPS) Plant Meat Matters, zal de komende vier jaar een nieuwe generatie vleesvervangende producten worden ontwikkeld, zo meldt de Universiteit van Wageningen.

Bedrijven zoals De Vegetarische Slager, Meyn Food Processing en Unilever nemen deel aan de PPS. Dit is volgens de initiatiefnemers het eerste wereldwijde onderzoek naar zowel uiterlijk, textuur, smaak en duurzaamheidsvoordelen van plantaardige vleesalternatieven.

Shear-cell technologie

De Wageningen Universiteit heeft bijna twintig jaar aan een technologie, genaamd ‘shear-cell’ gewerkt, die nu nog alleen op lab- en pilotschaal is getest. In het PPS-programma wordt deze verder ontwikkeld tot industrieel niveau. Met deze technologie worden plantaardige eiwitten via milde bewerkingsstappen omgezet in gelaagde en vezelachtige structuren, die qua uiterlijk en textuur lijken op de textuur van vlees.

Verschillende plantaardige eiwitbronnen

De PPS is voornamelijk bezig met eiwitten afkomstig uit soja en tarwe die tegenwoordig al vaak worden gebruikt in vleesvervangers. Naast deze eiwitten is de PPS bezig met het onderzoeken of eiwitten van eiwitbronnen als erwten, raapzaad en maïs geschikt zijn voor de productie van vleesvervangers en brengen ze in kaart hoe duurzaam deze zijn.

Markt vleesvervangers verder laten groeien

“Hiermee kunnen we de markt voor vleesvervangers, die op dit moment nog maar één procent van het vlees bedraagt, verder laten groeien,” aldus Atze Jan van der Groot, hoogleraar Wageningen University & Research en coördinator van de PPS.

100% plantaardig

“Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken, smaakvol en met alle denkbare structuren”, vertelt Van der Groot. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 100% plantaardige biefstuk.”

Volgens Niko Koffeman, manager Marketing en Communicatie bij De Vegetarische Slager, is de verwachting dat straks niet alleen voedingsmiddelenfabrikanten de techniek zullen gebruiken maar ook chef-koks. “De ‘shear-cell’ technologie is een energiezuinige techniek die de productie van vlees vervangende producten toegankelijk maakt voor een breed publiek,” aldus Koffeman.

Reageer op dit artikel