nieuws

Bier ontwikkelen met hulp van kunstmatige intelligentie (video)

Technologie & Techniek

Bier ontwikkelen met hulp van kunstmatige intelligentie (video)

IntelligentX Brewing, een Brits bedrijf, heeft een bier ontwikkeld met behulp van lerende algoritmes waarbij de feedback van consumenten wordt gecombineerd met de kennis van de brouwer. “Met ons algoritme kan heeft de brouwer ‘superhuman skills’. Hij kan de feedback van consumenten sneller testen dan voorheen.”

IntelligentX wilde testen wat mogelijk was in de ontwikkeling van een perfect ambachtelijk bier. Ze startten met een klassieke Britse gouden ale. Het bedrijf ontwikkelde lerende algoritmes om de receptuur van het bier te kunnen aanpassen. Het algoritme kan kiezen uit een reeks aan ingrediënten en verbetert zichzelf met behulp van feedback die consumenten geven via Facebook Messenger. IntelligentX is een samenwerking tussen Intelligent Layer, een bedrijf dat is gespecialiseerd in lerende machines en 10x, een creatief bedrijf.  

 

Feedback consumenten

“De feedback van consumenten resulteerde al in andere ingrediënten vergeleken met het startproduct. Het bier heeft zich ontwikkeld in een richting die we niet hadden verwacht. Aan een van de bieren werd bijvoorbeeld een hint van grapefruit toegevoegd door de feedback van consumenten,” zo vertelt Jasleen Chahal van ABI.

 

Interactie met brouwer

De interactie van de brouwer met het algoritme is een belangrijk onderdeel van de technologie en genereert extra data. “We beschouwen – simpel gezegd – het algoritme als een stagiaire die luistert en leert van een leidinggevende. Maar in vergelijking met een menselijke stagiaire, kan het algoritme luisteren en leren van meerdere meesters zowel brouwers als consumenten,” aldus Chahal.

 

Het AI beer (AI staat voor artificial intelligence, red)  is niet bedoeld om professionele brouwers te vervangen, zegt Chahal.

 

“In een traditionele brouwerij neemt de brouwer beslissingen gebaseerd op trends, intuïtie en incidentele feedback van mensen die eerdere batches probeerden. Met ons bier gebruiken we een technologie waarmee een brouwer ‘superhuman skills’ krijgt en daardoor sneller consumentenfeedback kan ontvangen en testen. Dit betekent dat we sneller kunnen reageren op de veranderende smaak van consumenten dan traditionele brouwers. We zetten de consument in de zelfde kamer als de brouwer.”

Video:

IntelligentX: The World’s First Beer Brewed by AI from IntelligentX on Vimeo

Reageer op dit artikel