artikel

Solids Rotterdam: meten en analyseren in de spotlight

Technologie & Techniek

Solids Rotterdam: meten en analyseren in de spotlight

Op 4 en 5 oktober presenteren specialisten in bewerking, verwerking, opslag en transport van droge bulkgoederen hun innovaties op Solids in Rotterdam. Thema’s zijn doseren, wegen, automatiseren en onderhoud. Deze editie is onderdeel van de Solids European Series, vakbeurzen voor de poeder- en bulkindustrie. Verschillende bedrijven tonen er hun innovaties. Dit artikel komt uit de printuitgave van VMT 10.

Dit artikel verscheen in de printuitgave van VMT 11 binnen het thema Technologie en Techniek.

Op Solids staan toeleveranciers van producten en oplossingen voor de bulkindustrie. Ze leveren onder meer afscheiders, filters, meetapparatuur, drogers en verpakkingsdiensten. Tijdens de komende editie zijn speciale Meet & Analyse Hotspots aangemerkt. Daar staan alle specialisten in meet-, test- en analyse-instrumentatie. Gelijktijdig is de vakbeurs Pumps & Valves, die focust op componenten voor vloeistoffen en gassen. Hierna volgt een selectie van de getoonde innovaties.

 

Eén configuratietool apparaten

Endress+Hauser FieldCare toont één tool voor configuratie, onderhoud en beheer van alle apparaten van Endress+Hauser en apparatuur van derden die Field Device Tool (FDT)-standaard ondersteunen. FieldCare heeft een compleet nieuw ontwerp met grotere en duidelijk herkenbare bedieningsknoppen in een heldere kleurstelling. Met de nieuwe versie is het mogelijk de venstergrootte aan te passen, zodat FieldCare kan worden gebruikt op kleinere apparaten zoals tablets. Met de verschijning van FieldCare-versie 2.10 wordt de ondersteuning van standaard industriële communicatieprotocollen verder uitgebreid. Naast Hart, Profibus en Foundation biedt FieldCare nu ook ondersteuning voor de standaard industriële ethernetcommunicatieprotocollen EtherNet/IP en Modbus TCP.

 

Stille pompen

Busch Vacuümpompen en Systemen heeft een nieuwe serie vacuümpompen voor uiteenlopende toepassingen geïntroduceerd. De nieuwe tweetraps oliegesmeerde draaischuifvacuümpompen Zebra RH zijn ontwikkeld voor zowel onderzoekslaboratoria als voor productieprocessen die werken met fijnvacuüm. Kenmerkende eigenschappen zijn robuustheid en betrouwbaarheid. De bewezen draaischuifvacuümtechnologie van Busch is al lang de industriestandaard in het grofvacuümbereik. Met de nieuwe serie dekt Busch nu ook het fijnvacuümbereik. Alle Zebra RH-uitvoeringen kunnen een einddruk bereiken van maximaal 0,0076 hPa (mbar). De serie omvat acht uitvoeringen en wordt geleverd met pompsnelheden van 2,4 tot 90 m3/h. De vacuümpompen zijn ook geschikt als voorpompen voor turbomoleculaire vacuümpompen en kunnen op deze manier gebruikt worden in het hoogvacuümbereik. Door hun stille werking zijn ze volgens Busch uitermate geschikt voor onderzoekslaboratoria, waar een geluidsarme werkomgeving zeer belangrijk is. Het geavanceerde ontwerp zorgt ervoor dat slechts minimaal onderhoud nodig is. Een gasballastventiel dat handmatig kan worden in- en uitgeschakeld, maakt het mogelijk om gassen te verwerken met een hoge concentratie waterdamp. Enkele van de toepassingen zijn massaspectrometrie, lekdetectoren, vacuüm voor handschoenenkasten, vacuüm coating en -drogen, evenals verschillende warmtebehandelingsprocessen.

 

Deeltjesgrootteanalyse

Inventech Benelux legt tijdens Solids in Rotterdam de nadruk op het meten van deeltjesgrootte, -vorm en -lading met behulp van de analysers van Microtrac. Het bedrijf is een pionier in de technologie van lichtverstrooiingsmetingen voor deeltjesgrootteanalyse. Of de deeltjes nu deel uitmaken van een colloïdaal systeem of van een dispersie, de lichtverstrooiingstechnieken van Microtrac helpen volgens distributeur Inventech bij het snel en correct meten van de grootteverdeling. Daarnaast is de oppervlakte- en ladinganalyseapparatuur van Microtrac een aanvulling op de kennis over (nano)deeltjes. Verder speelt morfologie heel vaak een belangrijke rol, niet alleen als een moderne vervanging van zeeftechnieken in online applicaties. Met behulp van Microtrac hard- en software is het mogelijk 3D-informatie over de deeltjes te krijgen.

 

Microgolfresonantie

Daarnaast toont Inventech analysers voor het in- en offline meten van vocht en dichtheid van Tews Elektronik. Deze worden aangevuld met de online NIR-systemen van NIR-online. Tews Elektronik is pionier in microgolfresonantietechniek voor het bepalen van vocht en dichtheid in verschillende vaste stoffen. Momenteel worden de analysers gebruikt voor het meten van zowel vocht als dichtheid in onder andere gelatine, petfood, pasta, cellulose-acetaten en koffie. Inventech Benelux is de exclusieve leverancier van Tews in de Benelux. De gepatenteerde microgolfresonantietechniek meet zowel aan het oppervlak als in de kern van het product het vochtgehalte en de dichtheid. Verder worden de resultaten van deze meting met de microgolfresonantietechniek niet beïnvloed door een variërende dichtheid, vorm of kleur. Het meten van vocht in zwarte producten vormt geen probleem voor deze analysers. Het vochtgehalte van koffiebonen is cruciaal voor de verwerking, geschiktheid voor opslag en de kwaliteit van het eindproduct. De microgolfresonantietechniek levert een snelle vochtmeting van de koffieboon, zonder dat de bonen vooraf gewogen, gemalen of bewerkt dienen te worden. De koffiebonen worden niet beschadigd of verwarmd. Voor kwaliteitscontrole at-line of op het laboratorium wordt een sample van ongeveer 300 gram gemeten in de buissensor. Na de meting worden de koffiebonen opgevangen. Ze kunnen dan gebruikt worden voor andere testen omdat de bonen niet zijn beschadigd. Tijdens de metingen wordt de invloed van wisselende producttemperatuur of omgevingstemperatuur gecompenseerd met temperatuursensoren.

 

Vertragende schroefwarmtewisselaar

Van Beek ontwikkelde een nieuw type schroefwarmtewisselaar voor vloeistoffen die de beweging van het product vertraagt in plaats van transporteert. Om deze tegendraadse innovatie sneller te kunnen ontwikkelen, ontving het bedrijf 30.000 euro subsidie van de Stichting Metal Valley. “We krijgen steeds vaker de vraag of we ook vloeistoffen kunnen verwarmen”, vertelt operationsmanager Eric de Jong. Het resultaat is een verticaal opgestelde schroef waarbij de vloeistof van onderaf met zo’n 10 bar wordt ingespoten. Een asloze schroef draait tegen de druk in om de vloeistof af te remmen. Om de schroef zit een dubbelwandige koker waar verwarmde olie of water doorheen stroomt. Op deze manier is de temperatuur in de schroef te regelen. De operator stelt in hoeveel weerstand de schroef geeft en beïnvloedt zo hoelang de vloeistof in de schroef verblijft. Zo kan hij zeer nauwkeurig bepalen hoe warm het product uit de schroef komt. “Wij zijn de eersten die op deze manier met deze techniek experimenteren”, vertelt De Jong. “Een testmachine van twee meter hoog is ingezet bij een klant die bevroren fruit verwerkt. Denk aan een smoothie. De klant is zo tevreden dat hij nog zo’n schroefwarmtewisselaar wil”, licht De Jong toe. Van Beek ontwikkelde de warmtewisselaar met Kapp Nederland.

Reageer op dit artikel