VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over tropaanalkaloïden

  • Brood10 nov. 23

    Het raadsel van de voedselvergiftiging door brood met meer dan 200 zieken is opgelost

    Gezondheidsfunctionarissen in Portugal hebben de oorzaak gevonden waarom meer dan 200 mensen ziek werden na het eten van maisbrood. Zij brachten dat begin september 2023 naar buiten.

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid16 mrt. 23

    Bijna 200 zieken door met doornappel verontreinigde spinazie

    Na onderzoek zijn de autoriteiten in Australië eind december 2022 achter de oorzaak gekomen van de bijna tweehonderd zieken die ziekteverschijnselen kregen na het eten van babyspinazie.

  • Voedselveiligheid31 aug. 22

    Belgische recalls en waarschuwingen augustus: STEC bacterie in spinazie

    In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van augustus. De laatste wapenfeiten: STEC bacterie in gewassen en ongewassen spinazie.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit22 jun. 22

    Voedselhulppakketten veroorzaakten grootste uitbraak ooit door tropaanalkaloïden

    In een groot onderzoek naar de oorzaak van bijna driehonderd zieken en vijf doden in Oeganda in 2019, bleek overduidelijk dat tropaanalkaloìden de oorzaak waren. Deze stoffen zaten in de voedselpakketten van United Nations World Food Programme (WFP).

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit12 mei 21

    Diepvriesspinazie veroorzaakt voedselvergiftiging met minstens 100 zieken

    Diepvriesspinazie die was verontreinigd met tropaanalkaloïden veroorzaakte in maart 2021 een uitbraak in Slowakije. Het Slowaakse ministerie voor veterinaire en voedingszaken (SVPS) ontving informatie hierover van het centrum voor toxicologie van de Universiteit van Bratislava. In dit artikel wordt de mogelijke oorzaak van de uitbraak beschreven.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voeding & Gezondheid16 jun. 20

    Voor abonnees Advies wegens uitbraak door tropaanalkaloïden (update 2)

    Het World Food Program (WFP) heeft in april 2020 wetenschappelijk advies gekregen van de FAO en de WHO nadat minstens vijf mensen in 2019 overleden door tropaanalkaloïden in verontreinigde voedselhulppakketten.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit18 dec. 19

    Voor abonnees Oorzaak zieken door voedselpakketten waren tropaanalkaloïden (update)

    Uit onderzoek naar twee uitbraken van vergiftigingen, met in een aantal gevallen zelfs sterfte door voedselpakketten in Oeganda, blijkt dat deze pakketten waren verontreinigd met tropaanalkaloïden. Dit veroorzaakte de schadelijke effecten. Eind oktober 2019 maakte de Verenigde Naties (VN) dit bekend.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit23 apr. 19

    Voor abonnees Diepvriessperziebonen verontreinigd met giftige doornappel

    Het bedrijf Greenyard uit Frankrijk dat diepvriesgroente en -fruit produceert, haalde in maart 2019 diepvriessperziebonen uit de verkoop omdat daar mogelijk deeltjes van de giftige doornappelplant, (<i>Datura stramonium</i>) in terecht konden zijn gekomen.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit15 jul. 18

    Voor abonnees Popcorn met onkruid

    Eind mei 2018 haalde Lidl Nederland zoete popcorn van het merk Snack Day uit de verkoop omdat er in het product een verhoogde hoeveelheid tropaanalkaloïden werd aangetroffen.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit19 nov. 17

    Voor abonnees Diepvriesspinazie met giftig onkruid

    Eind september 2017 werd een gezin, bestaande uit een man, vrouw en twee tieners, opgenomen in een ziekenhuis in Milaan omdat zij verward waren geraakt en leden aan geheugenverlies (amnesie). Deze verschijnselen traden op na het eten van een verpakking diepvriesspinazie van het merk Bonduelle, vermoedelijk verontreinigd met alruinbladeren.

Meer artikelen

  1. Voor abonneesRecall biologische babypap
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen